» Aktuality

HEGER VYZVAL LOK KE ZMÍRNĚNÍ PROKLAMACÍ, JEN ZNEJISTÍ PACIENTY

Praha 11. listopadu (ČTK) - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyzval dnes v otevřeném dopise předsedu Lékařského odborového klubu (LOK) Martina Engela, aby "zmírnil současné necitlivé kroky a proklamace, které významně přispívají k dalšímu prohlubování krize ve zdravotnictví". Hrozbami, že lékaři hromadně z nemocnic odejdou a pacienty nebude mít kdo léčit, Engel podle ministra jen znejišťuje pacienty a znesnadňuje řešení situace. Dopis má ČTK k dispozici.


Engel dnes novináře informoval, že akci Děkujeme, odcházíme podpořilo už téměř 4000 nemocničních lékařů. Chtějí dát ke konci roku hromadnou výpověď, od března by řada nemocnic musela uzavřít některá oddělení, či by se zavíraly celé nemocnice. Na místo nemocničních lékařů by mohli nastoupit kolegové z ambulancí, před tím je ale varoval prezident České lékařské komory Milan Kubek, stali by se tak prý "stávkokazy".
Výzvu LOK, aby lékaři po dvaceti letech čekání dostali odpovídající platy, ministr podle Engela bagatelizuje, stejně jako jejich hrozbu odchodu.
"Důrazně odmítám, že bych výzvu LOK a aktivitu Děkujeme, odcházíme bagatelizoval nebo jakkoli zlehčoval či podceňoval. Budu principiálně problém řešit a připravím takovou reformu, která odstraní hlavní příčiny stavu, kdy zdroje ve zdravotnictví, které za posledních pět let narostly o 30 procent, plynou do všech oblastí s výjimkou mezd," uvedl ministr.
Upřesnil, že jeho cílem je dočasně "zastropovat" péči na úrovni současných standardů, regulovat chaotický vstup nových technologií a postupně odstraňovat systémové neefektivity, například neracionální sítě nemocnic či nerovnoměrně rozložených lékařských ambulancí. "Budu potlačovat korupční prostředí, upravíme chaotický systém vzdělávání a neregulovaný a často neracionální pohyb pacienta mezi jednotlivými obory," dodal.
Rozsáhlé systémové změny toho, co je zavedeno dlouhá léta, podle ministra nelze uskutečnit během několika měsíců. "Na další injekci do mezd zaměstnanců ve zdravotnictví nejsou zdroje, to je nezvratný fakt," uvedl. Přesto jsou na tom zdravotníci podle ministra ve srovnání s jinými resorty dobře, protože zásadní propouštění či výrazné snižování mezd jim nehrozí.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz