» Aktuality

SOCIÁLNÍ VÝBOR PODPOŘIL VLÁDNÍ NÁVRH SOCIÁLNÍCH ÚSPOR BEZE ZMĚN

Praha 11. listopadu (ČTK) - Senátní sociální výbor podpořil beze změn vládní návrh úspor v sociální sféře, a to včetně změn v odměňování státních zaměstnanců. Kvůli nim odbory vyhlásily na 8. prosince stávku. Schválení vládního balíčku výbor doporučil hlasy pěti občanských demokratů, proti byli všichni čtyři zbývající členové výboru z řad ČSSD. Zamítnutí ani změny v předloze ale přes své výhrady nenavrhli. Senát má o návrhu rozhodnout v pátek ve zrychleném jednání.


Návrh omezuje vyplácení porodného, snižuje příspěvek na péči o nejméně zdravotně postižené, mění vyplácení rodičovské a zavede nová pravidla pro poskytování nemocenské. Jeho přijetí by mělo státní pokladně ušetřit kolem 23 miliard korun. Na rozdíl od původní předlohy novela neruší sociální příplatek, proti čemuž se postavila Národní rada osob se zdravotním postižením.
Její předseda Václav Krása dnes senátorům neúspěšně nabízel, aby příspěvek na péči v prvním stupni postižení nesnižovali u dospělých plošně z 2000 na 800 korun měsíčně, ale aby dosavadní příspěvek zachovali u lidí, kteří potřebují více pomoci. O totéž se snažil už u poslanců. "Domníváme se, že snížením příspěvku u všech dojde k nespravedlnostem," uvedl Krása.
Senátorka ODS Daniela Filipiová k tomu uvedla, že tři pětiny lidí berou tuto dávku jako příspěvek k invalidnímu důchodu, nepotřebují ji a na sociální služby ji nevyužijí. Podle ní by bylo lépe posuzovat jednotlivce podle jeho nároků a finančně hradit plnění jeho smlouvy s poskytovatelem služeb. Božena Sekaninová (ČSSD) byla pro zachování dosavadní částky s tím, že by se měla zvýšit kontrola, jak jsou tyto peníze využívány. Ministerstvo práce a sociálních věcí podle svých zástupců už připravuje novely, podle nichž by se měl příspěvek vyplácet adresněji a podle skutečných potřeb.
Senátor ČSSD Petr Guziana označil za nespravedlivý návrh na zrušení porodného pro bohatší rodičky. "Zdá se mi nelogické trestat někoho za příjem a za to, že pracuje," uvedl. Podle předsedkyně výboru Aleny Palečkové (ODS) by se pomoc rodinám s dětmi měla projevit spíše v daňové oblasti. Nárok na porodné budou mít podle návrhu ženy jen za první novorozeně, pokud příjem jejich rodiny nepřesáhne 2,4 násobek životního minima.
Balíček dále počítá s novými pravidly pro poskytování nemocenské. Měla by se vyplácet až od 22. dne nemoci. Do té doby budou zaměstnavatelé platit svým zaměstnancům náhradu mzdy. V současnosti ji vyplácejí pouze do 14. dne nemoci. Novela také upravuje výši nemocenské. V minulosti činila do 30. dne pracovní neschopnosti 60 procent denního vyměřovacího základu, od 31. až do 60. dne dočasné pracovní neschopnosti 66 procent a poté 72 procent. Pro rok 2010 byla dočasně snížena na 60 procent vyměřovacího základu pro celé období.
Součástí návrhu je i novela zákoníku práce, která má umožnit vládě, aby stanovila nařízením okruh zaměstnanců, se nimiž bude možné sjednat smluvní plat, a to mimo stanovené platové tarify pro platové třídy a platové stupně. Nyní se takový způsob určování platů používá například ve zdravotnictví či v uměleckých profesích. Návrh souvisí s vládním plánem snížit náklady na mzdy ve veřejné sféře o deset procent.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz