» Aktuality

NEMOCNICE POSKYTUJÍ AKUTNÍ PÉČI, NĚKDE ODKLÁDAJÍ PLÁNOVANÉ VÝKONY

Praha 12. listopadu (ČTK) - Nemocnice i v posledních týdnech roku podle zjištění ČTK poskytují naplno akutní péči, některé kvůli ubývajícím penězům prodlužují čekání na plánované operace. V olomoucké fakultní nemocnici se déle čeká na kloubní náhrady, v nemocnicích v Novém Městě na Moravě a Třebíči omezují operace šedého zákalu a v Jihlavě některé léky. Žádná oddělení se zatím nikde nezavírají.


V pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady zvažují prodloužení lhůt na plánované operace na cévní chirurgii. "Jestliže přivezou pacienta, který potřebuje akutní cévněchirurgický výkon, je mu poskytnut," řekl ředitel Marek Zeman. O možném omezení péče rozhodne až podle výsledků za říjen, bude je znát v půli listopadu. "Můžeme dát péči jen do úrovně peněz, které máme," řekl Zeman. Ke konci roku prý vždy počty plánovaných operací klesají, lidé nechtějí trávit svátky v nemocnici.

"Jedeme podle plánu. Máme finanční rozpočet a dodržujeme ho, nebudeme omezovat nic," řekl ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík.

Všeobecná fakultní nemocnice péči neomezí. "Vyčíslujeme dopad nižších úhrad v příštím roce na rozpočet. Hledáme rezervy v provozních nákladech i zdroje mimo zdravotní pojištění, omezíme investice a budeme postupovat razantněji v obchodní politice," řekla ředitelka Dana Jurásková.

Fakultní Thomayerova nemocnice podle mluvčí Martiny Štanclové po dohodě s pacienty některé plánované operace odkládá. Například pokud je člověk s šedým zákalem omezen kvůli špatnému zraku v povolání, je operován dřív.

"Situace není tragická a do konce roku ji zvládneme, pokud pojišťovny zkrátí pro příští rok platby o pět procent, budeme to muset řešit," řekl ředitel královéhradecké fakultní nemocnice Roman Prymula. "Čekací lhůty na některé operace jsou delší, například na kloubní náhrady," dodala krajská radní zodpovědná za oblast zdravotnictví Jana Třešňáková.

Nemocnice v Pardubickém kraji péči neomezují. Nemocnice v Litomyšli prodlužuje čekací lhůty na operace šedého zákalu, limit od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) vyčerpá do půlky listopadu, uvedl mluvčí Adrián Nemšovský. "Některé plánované výkony jsme přesunuli na příští rok," uvedla bez upřesnění mluvčí pardubické nemocnice Alice Štrajtová Štefková.

Mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant řekl, že pacienti čekají déle na endoprotézy kyčle, kolena a operace páteře. "Akutní případy řešíme bezodkladně," řekl. Defibrilátory letos dostalo 80 lidí, limit je téměř vyčerpán. Do konce roku jsou už jen pro akutní pacienty a na výměnu.

Nemocnice v Karlovarském kraji stejně jako pět nemocnic Krajské zdravotní v Ústeckém kraji omezení péče ani uzavírání oddělení nechystají. Na onkologickém pracovišti v Chomutově skončila výjimka pro platby od VZP, pacienti dojíždějí do 50 kilometrů vzdáleného Ústí nad Labem.

Litoměřická nemocnice omezí provoz jen o Vánocích. "Problém nastane v příštím roce, pokud bude platit navržená úhradová vyhláška. Nebudeme schopni poskytnou stejný objem péče," řekl ředitel Leoš Vysoudil.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz