» Aktuality

STEM: LIDÉ ČEKAJÍ, ŽE V BUDOUCNOSTI SE ZVÝRAZNÍ PROBLÉM CHUDOBY

Praha 12. listopadu (ČTK) - Tři čtvrtiny občanů ČR očekávají, že se v blízké budoucnosti u nás výrazněji projeví problém chudoby, v současné době však svou rodinu za chudou označují necelé dvě pětiny lidí. Výrazná většina si zároveň nemyslí, že by si člověk dnes mohl za svou chudobu především sám. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti STEM, o němž dnes firma informovala ČTK.


Zvýraznění problému chudoby se podle STEM v Česku obává 78 procent lidí. Podobná míra obav byla mezi občany i v listopadu 1998, kdy se větší chudoby bálo 81 procent lidí.

Výsledky pocházejí z výzkumu STEM na reprezentativním souboru 1244 obyvatel ČR starších 18 let, který se uskutečnil na počátku října.

Rozšíření chudoby se mnohem častěji obávají lidé starší 60 let a lidé z domácností s nižším finančním a majetkovým zajištěním. Naopak méně často se růstu chudoby bojí lidé mladší 30 let, lidé s vysokoškolským vzděláním, studenti, živnostníci a podnikatelé.

Obecné obavy z chudoby se však příliš neodrážejí v subjektivním vnímání vlastní rodiny. V současné době svou rodinu jako chudou označuje 38 procent lidí. "Tento podíl nepředstavuje nijak zásadní nárůst v porovnání s předchozími výzkumy," uvedl STEM.

Svou rodinu jako chudou opět častěji označují lidé starší 60 let, občané s nižším vzděláním a lidé, kteří své finance a majetek ohodnocují částkou nižší než jeden milion korun.

ČTK

Téměř tříčtvrtinová většina občanů Česka, přesně 72 procent, odmítá názor, že za svoji chudobu si dnes každý může hlavně sám. Z lidí, kteří vlastní rodinu považují za chudou, 84 procent nesouhlasilo s vyjádřením, že si za to mohou sami.

Zjištění v devadesátých letech byla "naprosto totožná". V červenci 1998 s názorem, že si člověk za chudobu může sám, nesouhlasilo 73 procent lidí, uvedl STEM.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz