» Aktuality

HEGER: JE NELEGÁLNÍ, ABY LÉKAŘ SE SMLOUVOU ZA PÉČI VYBÍRAL

Praha 16. listopadu (ČTK) - Pokud má lékař smlouvu se zdravotní pojišťovnou, je podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nelegální, aby od pacientů za péči vybíral v hotovosti. Mezi lékaři přitom sílí názor, že nepodepíšou cenové dodatky, protože podle připravované vyhlášky jim budou platit pojišťovny příští rok méně, než by chtěli. Lidé by si pak měli s účtem dojít do své zdravotní pojišťovny.


"Pokud lékař smlouvu vypoví, pak je to jenom na pacientovi, jestli mu peníze dá v rámci nějakého soukromoprávního vztahu," řekl ČTK ministr. Připomněl, že už teď jsou soukromá zařízení, je jich ale velmi málo, která nemají smlouvu s pojišťovnou, a pacienti tam platí.

Ministr v těchto dnech vyjednává se zástupci jednotlivých druhů péče o výsledné podobě vyhlášky. Ke zvýšení úhrad na příští rok ho vyzvala Česká lékařská komora. Podle jejího prezidenta Milana Kubka leží na účtech pojišťoven 18 miliard, měly by jít na péči.

ČLK žádá více peněz také na platy lékařů. Podporuje akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme, zapojila se do ní čtvrtina z 16.000 nemocničních lékařů. Jsou připraveni dát na konci roku hromadně výpověď. V řadě nemocnic tak nebude mít od 1. března kdo pacienty ošetřit.

Ministr však soudí, že pokud kvůli nedostatku lékařů vezmou nemocnice jen akutní případy a "hospitalizovanost" klesne o třetinu, tak zbývající nemocniční kapacity zcela určitě stačí.

"Hrozby nebagatelizuji, to v žádném případě, jenom jsem přesvědčen, a všechny zkušenosti z katastrofických situací ukazují, že zdravotnictví může fungovat i v podstatně menším objemu peněz a kapacit a poradí si s těmi nejhoršími případy," řekl ministr. Kdyby hrozila generální stávka celého zdravotnictví, tak s tím si podle něj nikdo neporadí, ale v krizi ano. Ministr věří, že se najde dost lékařů, kteří se k protestu nepřidají a péči poskytovat budou.

Kubek varoval, že lékaři, kteří v nemocnicích zůstanou, ponesou plnou právní odpovědnost za případná pochybení v léčbě a poškození pacientů, která kvůli nedostatku lékařů ve zvýšené míře hrozí. "Byla by sebevražda pro lékaře, aby v nemocnicích po 1. březnu zůstávali," řekl Kubek.

Ministr uvedl, že veřejnost vnímá chystané protesty lékařů dost kontroverzně, část lidí je dokonce odsuzuje. "Já je neodsuzuju, já je vnímám jako signál toho, že ve zdravotnictví nejsou věci v pořádku, ale na druhou stranu si myslím, že zdravotnictví se liší od jiných segmentů v tom, že musí dodržovat jisté etické mantinely," shrnul.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz