» Aktuality

HEGER CHCE ODSTÁTNIT NEMOCNICE, KTERÉ MINISTERSTVO ŘÍDÍ

Praha (ČTK) - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) plánuje odstátnit velké nemocnice a ústavy, které ministerstvo řídí. Řekl to novinářům na sjezdu České lékařské komory (ČLK). Řízení těchto velkých institucí je podle něj pro ministerstvo reálně nemožné, jen na ně dohlíží. Heger zdůraznil, že v žádném případě nepůjde o privatizaci. Byly by převedeny na typ neziskové organizace.


"Nikdy jsem se netajil s tím, že nejsem příznivec současného uspořádání, kdy ministerstvo má celou řadu přímo řízených organizací, z nich 20 velkých nemocnic a ústavů, které reprezentují zhruba polovinu potenciálu nemocniční péče. Řídit je z ministerstva je v realitě nemožné, můžete je dohledovat, ale nemůžete za ně ručit," řekl.

Heger by tedy chtěl tato zařízení "odstátnit" alespoň takovým způsobem, jako byly odstátněny vysoké školy. "To znamená převedení na nějaký typ neziskové organizace," vysvětlil. Tento záměr je podle Hegera uveden i ve vládním prohlášení, kde je napsáno, že je potřeba pracovat dál na převodu fakultních nemocnic na univerzitní.

"Rozhodně by to nemělo znamenat privatizaci v tom smyslu, jak se o tom odstátnění někdy mluvilo," dodal ministr bez dalších podrobností.

O převody nemocnic na neziskové organizace se v době, kdy byl ministrem, pokoušel David Rath (ČSSD). Prosadil k tomu i speciální zákon, který nadále platí, žádná nemocnice se podle něj ale na neziskovou zatím nepřeměnila. Naopak další Hegerův předchůdce Tomáš Julínek (ODS) chtěl nemocnice privatizovat, což vzbudilo velký odpor univerzit a byl to i jeden z důvodů, proč zdravotníci požadovali Julínkovo odvolání.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz