» Aktuality

HN: V NEMOCNICI V HRADCI KRÁLOVÉ DALO VÝPOVĚĎ 27 LÉKAŘŮ

Hradec Králové 22. listopadu (ČTK) - Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové dala výpověď první větší skupina lékařů, celkem jich odchází 27. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Ke kampani lékařských odborů Děkujeme, odcházíme se připojilo dohromady už více než 4000 doktorů. Kvůli nedostatečným příjmům chtějí hromadné výpovědi podat v průběhu prosince. Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale věří, že většina z nich nakonec neodejde.


HN uvedly, že šéf lékařských oborů David Doležal rozeslal lékařům v královéhradecké nemocnici formuláře s výpovědí a vyzval je, aby mu ti, kteří to myslí s akcí Děkujeme, odcházíme vážně, výpovědi závazně podepsali. "Podepsanou výpověď mi už poslalo 18 ze 40 anesteziologů a devět z 22 neurochirurgů. Tak vysoké procento jsem opravdu nečekal," uvedl Doležal. Definitivně odejít se lékaři kvůli dvouměsíční výpovědní lhůtě chystají na začátku března.
Protestní akci lékařů, kteří hrozí odchodem, podpořila o víkendu na svém sjezdu Česká lékařská komora (ČLK). Pracovní podmínky v nemocnicích hodnotí ČLK jako neuspokojivé, zásadně odmítá plány na snižování tarifních platů lékařů a plně podporuje požadavek na 1,5 až trojnásobek platu v závislosti na kvalifikaci a době praxe lékaře.
"Je to vážná hrozba. Soukromě si ale myslím, že tolik jich nakonec výpověď nepodá, i když jsou naštvaní oprávněně," řekl LN Heger.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz