» Aktuality

NOVÝ ZÁKONÍK POČÍTÁ S DELŠÍ LHŮTOU PRO POPŘENÍ OTCOVSTVÍ

Praha 28. listopadu (ČTK) - Otcové dětí narozených v manželství budou mít v budoucnu více času na popření svého otcovství. Počítá s tím návrh nového občanského zákoníku, který by měla na jaře příštího roku posuzovat vláda. ČTK to řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Se změnou zákona však podle České televize (ČT) nesouhlasí sdružení Zákon 94, kterému připadá, že diskriminuje svobodné muže.


Nově upravit lhůtu pro popření otcovství musí ministerstvo na základě rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) z letošního července. Nynější šestiměsíční lhůta pro podání takzvané popěrné žaloby totiž podle soudu poškozuje práva otců. ÚS tak s platností od 31. prosince 2011 zrušil sporné ustanovení zákona o rodině, které půlroční lhůtu obsahuje.
Návrh ministerstva počítá s tím, že by otcové dětí narozených v manželství mohli podat návrh na popření otcovství do půl roku od doby, kdy "pojali důvodné pochybnosti, že nejsou rodiči dětí". Zároveň to však mohou udělat pouze do tří let od narození potomka. "Takto nastavená lhůta chrání jak otce, tak dítě," uvedla Palečková s tím, že po třech letech nebude zpochybněn sociální status dítěte.
"Dle našeho názoru se jedná o klasický příklad diskriminace," řekl České televizi Vladimír Cihlář z občanského sdružení Zákon 94, které již delší dobu bojuje za prodloužení lhůty k popření otcovství. K porušení základních lidských práv podle něj dochází, ať je muž ženatý či svobodný.
Podle ministerstva však svobodní otcové déle než půl roku nepotřebují. Pro zapsání do rodného listu totiž musí dát před matričním úřadem nebo soudem souhlas - mohou tedy situaci uvážit. Manžel se naopak stává otcem automaticky. Rozhodnutí ÚS se navíc lhůty u svobodných otců netýkalo.
Současný zákon poškozuje muže, kteří se po uplynutí půlroční lhůty dozvědí, že nejsou biologickými otci dítěte. U soudu jim dosud nepomohl ani rozbor DNA. Stále oficiálně zůstávali otci, a to se všemi povinnostmi, které z toho vyplývají. Ústavní soud se ale domnívá, že nižší soudní instance by neměly žaloby otců odmítat jen kvůli tomu, že lhůta vypršela.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz