» Aktuality

MPSV PŘIPRAVILO PĚT PROJEKTŮ, KTERÉ MAJÍ ZVÝŠIT ZAMĚSTNANOST

Praha 1. prosince (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) připravilo pět nových projektů, které mají zvýšit zaměstnanost. Jsou zaměřeny například na zdravotně postižené, na mladé lidi do 30 let, živnostníky, kteří kvůli krizi přišli o práci, nebo proti nelegální práci. Projekty by měly pomoci tisícům lidí bez práce, spuštěny budou příští rok. Vyplývá to z tiskové zprávy MPSV.


V rámci projektu Komplexní poradenský program se ministerstvo zaměří na zvýšení dovedností uchazečů o zaměstnání. Úřad práce vybere jeho účastníky mezi osobami do 20 a nad 50 let, zdravotně postiženými či matkami do devátého měsíce po porodu. Podmínkou je, že musejí být v evidenci úřadů práce déle než pět měsíců. Program bude trvat 100 až 150 vyučovacích hodin, zapojit se do něj příští rok má 12.000 lidí. MPSV počítá s padesátiprocentní úspěšností programu, jeho náklady nevyčíslilo.

Další projekt je zaměřený na mladé lidi do 30 let. Jeho cílem je pomoci jim získat pracovní praxi v délce šest až 12 měsíců. Poskytovat ji budou zaměstnavatelé, kterým bude stát pro tyto pracovníky dotovat mzdu. Do projektu bude zařazeno 5000 lidí, ministerstvo opět počítá s 50procentní úspěšností.

Projekt Vzdělávej se a dál podnikej bude určený pro podnikatele a živnostníky, kteří se kvůli sezonnosti svého oboru nebo hospodářské krizi dočasně zaregistrují na úřadu práce. Zájemcům úřad poskytne školení v oblasti podnikatelských dovedností. Součástí programu bude i spolupráce s místními podnikateli s cílem nalézt účastníkům uplatnění. Průměrně bude do projektu zapojeno zhruba 500 lidí měsíčně. "Při cca 30procentní úspěšnosti lze předpokládat dopad na cca 1800 klientů ročně," uvedla mluvčí MPSV Viktorie Plívová.

V rámci projektu Spolupráce s obcí úřady práce aktivně vyberou obce, které mohou zajistit veřejně prospěšné práce nebo veřejnou službu. Při jejich organizování úřady obcím nabídnou spolupráci. "Cíl bude kladen na kombinaci obou institutů s tím, že bude preferována činnost na základě veřejné služby, která není pro veřejné rozpočty tolik finančně náročná," uvedla Plívová. Počítá se i se spoluprací s nevládními organizacemi.

Ministerstvo předpokládá zvýšení počtu lidí pracujících v rámci veřejně prospěšných prací nebo veřejné služby zhruba o 4000 měsíčně, což představuje nárůst zhruba o 50.000 ročně. Počítá přitom s náklady ve výši 300 milionů korun.

Poslední projekt nazvaný Návrat je zaměřený proti nelegální práci. Úřady práce vytipují lidi, kteří zneužívají systém, a sestaví jim následně individuální akční plán. Jeho podstatou bude účast nezaměstnaného na poradenských a vzdělávacích aktivitách, které vedou pracovníci úřadu práce. Nezaměstnaný bude muset na tyto aktivity nepravidelně docházet každý pracovní den v průběhu zhruba jednoho měsíce. "Výsledkem je, kromě zvýšení kompetencí dotčené osoby, faktické znemožnění výkonu práce na černo," konstatovala Plívová.

Každý úřad práce zařadí do projektu podle své velikosti zhruba 20 až 50 nezaměstnaných měsíčně. Celkem se každý měsíc předpokládá zapojení 2000 lidí. Při zhruba padesátiprocentní úspěšnosti lze podle ministerstva počítat s dopadem na 12.000 nezaměstnaných. Projekt nepočítá s dodatečnými náklady na provoz úřadů práce.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz