» Aktuality

SOUD ZAHÁJIL INSOLVENČNÍ ŘÍZENÍ S ORGANIZACÍ HAND FOR HELP

Liberec 1. prosince (ČTK) - Liberecký krajský soud zahájil insolvenční řízení s humanitární organizací Hand for Help (HfH). Dluží asi 300.000 korun účastníkům mise na Haiti, kde pomáhali po ničivém zemětřesení. ČTK to sdělil jeden z věřitelů Jiří Jadrný. Výkonná ředitelka Hand for Help Eva Kochová ČTK řekla, že organizace dnes na Haiti otevírá polní nemocnici a dluhy se snaží uhradit.


"Organizace již delší dobu tají před věřiteli svoji ekonomickou situaci a možnosti dalšího financování, popřípadě uvádí fiktivní přísliby dalších prostředků," uvedl Jadrný, který působil jako vedoucí zdravotní sekce Hand for Help.

Insolvenční návrh podali dva věřitelé, podle insolvenčního rejstříku své pohledávky přihlásili i další čtyři lidé. HfH jim dluží zejména příspěvky na stravování a peníze, které zaplatili za dodávku vařičů, filtrů vody a léků či za celní poplatky.

Ředitel organizace Jaromír Dolanský se k případu zatím nevyjádřil, protože pobývá na Haiti. Kochová ČTK řekla, že očekávají další dotaci, z níž by chtěli uhradit část dluhu. "Ta dotace určitě pokryje přinejmenším diety do padesáti procent," řekla Kochová. Dodala, že se organizace snaží dlužné částky splácet alespoň po částech.

Tým dobrovolníků odjel na Haiti v dubnu, aby postavil polní nemocnici, v níž se měli po celý rok střídat čeští lékaři a zdravotníci. "Zrovna dnes tu nemocnici slavnostně otvíráme," řekla Kochová.

Podle Jadrného však HfH v současné době postrádá prostředky i personál, aby bylo možné nemocnici uvést do provozu. "Nemalá část přístrojů je nekompletních, jelikož před odjezdem nebylo z finančních důvodů dokoupeno některé nezbytné příslušenství, část materiálu se nevhodným skladováním znehodnotila a došlo i ke krádežím některých přístrojů místním obyvatelstvem z nezajištěného úložiště," uvedl Jadrný.

"V naší nemocnici už nyní léčí haitský lékař. Studenti místní univerzity, kteří ji navštívili, ji označili za jednu z nejlepších v zemi a mají zájem tam chodit na praxi," oponovala Kochová. Podle ní na nemocnici dohlížejí i zástupci Evropské unie.

Kochová nepopřela, že HfH má v současnosti finanční problémy. "Někdo rozeslal hanopisy všem našim sponzorům a pokusil se zastavit všechny naše dotace, a to je hlavní důvod našich současných potíží," řekla. Organizace proto podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Haiti zasáhlo v polovině ledna zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy škály s epicentrem nedaleko metropole Port-au-Prince. Katastrofou byla postižena třetina z devíti milionů obyvatel, milion lidí přišlo o střechu nad hlavou. Hlavní město bylo ze tří čtvrtin zničeno.

Hodnotu mise HfH její vedení v dubnu odhadlo na zhruba 18 milionů korun, částku, která bude potřeba na provoz nemocnice po celý rok, na dalších deset milionů korun.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz