» Aktuality

VLÁDA ASI PODPOŘÍ SJEDNOCENÍ TERMÍNŮ PRO DOPLATKY POJIŠTĚNÍ

Praha 3. prosince (ČTK) - Vláda asi příští týden podpoří sjednocení termínů pro doplacení zdravotního pojištění se lhůtou pro zaplacení pojistného na sociální zabezpečení. Změna, kterou navrhl Senát, by ale měla podle vlády začít platit až od roku 2012 pro doplatky pojištění za příští rok. Vyplývá to z předkládací zprávy uveřejněné na vládním webu.


Změnu platnosti novely o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění navrhuje úřad vlády. Vzhledem k délce schvalovacího procesu nepředpokládá, že by se změnu podařilo přijmout včas. Senátoři nicméně požádali sněmovnu o to, aby novelu projednala ve zkráceném řízení na prosincové schůzi. Podle Senátu by měla novela nabýt účinnosti 1. dubna 2011, úřad vlády navrhuje tento termín posunout na 1. srpna příštího roku.

"Touto změnou v účinnosti zákona se předejde tomu, aby v období, kdy je možné zaplatit doplatek pojistného na všeobecné zdravotní pojištění za rok 2010, tedy v období od 1. ledna 2011 do 8. července 2011, byly v účinnosti dvě rozdílné právní úpravy data splatnosti tohoto doplatku," uvádí úřad vlády.

Ministerstva financí, obrany, vnitra a zdravotnictví nicméně neměla k novele žádné připomínky, ministerstvo práce a sociálních věcí doporučilo do novely doplnit přechodná ustanovení, která by upravovala termín splatnosti pojistného za rok 2010. Konečný obsah doporučení tak bude na vládě.

Lhůta pro doplatek zdravotního pojištění by se podle novely měla posunout o tři týdny, což by usnadnilo život podnikatelům a znamenalo by to také určité organizační zjednodušení. Podnikatelé nyní musejí rozdíl mezi zálohami a skutečnou výší zdravotního pojištění splatit do osmi dnů po podání daňového přiznání za uplynulý kalendářní rok. Nově by jej měli uhradit do osmi dnů poté, co měli předložit přehled o příjmech a výdajích za kalendářní rok.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz