» Aktuality

VLÁDA PROJEDNÁ, JAK ZABRÁNIT ODEBÍRÁNÍ DĚTÍ Z EKONOMICKÝCH DŮVODŮ

Praha 6. prosince (ČTK) - Vláda na svém úterním zasedání projedná soubor opatření, která mají zabránit odebírání dětí z péče rodičů kvůli chudobě a sociálnímu vyloučení. Důvodem jsou rozsudky Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) z uplynulých let. ČTK to sdělil tiskový odbor ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), které opatření připravilo.


Stalo se tak mimo jiné v souvislosti s kauzou rodiny Wallových, kterým v roce 2000 české úřady odebraly pět dětí. Štrasburský soud v roce 2006 konstatoval, že státní úředníci selhali a neměli děti odebrat. Mimo jiné poukázal na to, že české úřady sociální péče nevyvinuly seriózní snahu pomoci Wallovým v jejich potížích, a manželům Wallovým uznal odškodnění 10.000 eur (asi čtvrt milionu korun).

Změnit se má například zákon o sociálně-právní ochraně dětí. Zákon by měl například upravit podmínky pro podání návrhu na nařízení ústavní výchovy nebo svěření dítěte do péče zařízení pro děti tak, aby se zamezilo umístění dítěte do náhradní péče zařízení pouze z důvodu špatných materiálních podmínek v rodině. Měl by také upřesnit podmínky činnosti zařízení pro děti a pobytu dětí v těchto zařízeních a rozšířit jejich spolupráci s rodinou dítěte.

Součástí opatření je také analýza počtu zaměstnanců pracujících v oblasti sociálně-právní ochrany dětí, stanovení počtu případů připadajících na jednoho sociálního pracovníka či stanovení zákonem daných podmínek pro zvyšování kvalifikace těchto pracovníků.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz