» Aktuality

ZAJIŠTĚNÍ PÉČE V NEMOCNICÍCH PŘI STÁVCE ZKONTROLUJE SVAZ PACIENTŮ

Praha 7. prosince (ČTK) - Zajištění péče v nemocnicích při středeční stávce bude kontrolovat Svaz pacientů. Jeho mluvčí Luděk Čermák dnes ČTK řekl, že se půjdou podívat do nemocnic, o nichž odboráři zveřejní, že se personál ke stávce aktivně připojuje. Podle instrukcí odborových svazů mají zdravotníci zajistit akutní péči, žádný pacient nesmí být poškozen. Zdravotníci se označí visačkou Stávka a budou normálně pracovat.


Stávkující doktory morálně podporuje Česká lékařská komora, řekl ČTK její prezident Milan Kubek. Pražské fakultní nemocnice podle dosavadních zjištění nebudou provoz omezovat, vedle akutních případů tedy budou pokračovat i v běžné péči, operační plány se měnit nebudou.

Ministerstvo zdravotnictví podle mluvčího Vlastimila Sršně nedalo nemocnicím instrukce, jak ve dni stávky postupovat. Nežádalo od nich ani hlášení, kolik lékařů a dalšího personálu se v dané nemocnici ke stávce připojí. Zajistit péči je věcí ředitelů nemocnic.

Ministerstvo zdravotnictví nechává na úřednících, zda platové požadavky odborů podpoří. Přímo pod okna ministra Leoše Hegera (TOP 09) na Palackého náměstí, na takzvaný pražský Hyde park, kde se mohou konat akce i bez ohlášení, svolala Českomoravská konfederace odborových svazů na středu demonstraci. Sejdou se tam vedle zdravotníků i lidé nejrůznějších profesí.

"V tuto chvíli nemáme informaci, že by se zaměstnanci ministerstva zúčastnili stávky," řekl dnes ČTK Sršeň.

Kubek uvedl, že stavovská organizace má pochopení pro platové požadavky lékařů. "Jsou dlouhodobě špatně ohodnoceni, ve zdravotnictví je porušován zákoník práce. Lékaři mají sto až 200 korun za hodinu, což je neúnosně málo," řekl. Zdůraznil, že ČLK sama žádné protesty ani shromáždění neorganizuje a předpokládá, že lékaři péči i ve dni stávky plně zajistí.

"Z podobných protestních akcí máme zkušenosti, že nikdy pacienti poškozeni nebyli. Zdravotníci zajistili akutní provoz," řekl Kubek. Podle něj se lékaři vždy i v době stávky chovali slušně, Kubka mrzí, že politici považují jejich slušnost za slabost a požadavkům většinou nevyhověli.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz