» Aktuality

DRÁBEK PRO HN:DIVIDENDA ČEZ PŮJDE UŽ V 2011 NA DŮCHODOVOU REFORMU

Praha 10. prosince (ČTK) - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) plánuje, že na zaplacení důchodové reformy půjde už příští rok celá dividenda elektrárenské společnosti ČEZ. Ministr to řekl dnešním Hospodářským novinám (HN). Vláda tak bude mít příští rok na financování velké důchodové reformy až o 20 miliard Kč více než letos, navíc by se díky tomu podle HN nemuselo nutně sjednocovat DPH na 19 procent.


"Počítám s tím, že dividenda ČEZ půjde už příští rok na důchodovou reformu," řekl Drábek HN. Jeho plán navíc podporuje i stranický kolega a ministr financí Miroslav Kalousek, který bude mít při rozhodování o dividendě nejbohatšího českého podniku významné slovo.

"Budu se snažit dividendu ČEZ vyplacenou v roce 2011 uchránit pro potřeby důchodové reformy. Zatím ale není rozhodnuto, jak bude dividenda vysoká a jak bude použita," řekl HN Kalousek. Podstatnou část dividendy ČEZ na reformu chce použít i premiér Petr Nečas.

Analytici čekají, že stát jako hlavní akcionář si z ČEZ v roce 2011 (kdy bude vyplácená dividenda za rok 2010) vytáhne stejně peněz jako letos. I přesto, že letos asi bude mít ČEZ kvůli nižší ceně elektřiny nižší zisk než loňských 52 miliard korun. "Očekáváme, že stát se bude snažit udržet dividendu na letošní úrovni. A to i za cenu, že by ČEZ místo 55 procent ze zisku vyplácel o několik procent více," řekl HN analytik Wood and Company Jan Tomaník.

Pokud by vláda příští rok opravdu ušetřila na penzijní reformu celou dividendu ČEZ, měla by na zaplacení reformy v roce 2011 přes 40 miliard. Na speciálním rezervním účtu pro penzijní reformu, který nesmí stát používat na výplatu důchodů, je totiž díky přebytkům z minulých let už dnes 21,6 miliardy.

Ministr Drábek chce velkou reformu důchodů rozjet nejpozději v roce 2013. Jeho návrh by měl stát 30 až 35 miliard ročně. Kromě dividendy ČEZ by rád reformu zaplatil i díky sjednocení DPH na 19 procentech. Kdyby ale vláda použila každý rok na penze celou dividendu ČEZ, tak by stačilo zvýšit nižší sazbu DPH jen o tři až čtyři procenta.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz