» Aktuality

DNES STARTUJE NÁBOR LÉKAŘŮ PRO VÝPOVĚĎ V PRAŽSKÝCH NEMOCNICÍCH

Praha 13. prosince (ČTK) – Dneškem startuje pražská část akce lékařských odborů Děkujeme, odcházíme. S náborem lékařů pro hromadnou výpověď na konci roku pomohou v hlavním městě přední lékařské kapacity jako chirurg profesor Pavel Pafko či neurolog profesor Pavel Kalvach, kteří podporují platové požadavky nespokojených lékařů.


Lékaři žádají až trojnásobek průměrného platu v zemi, nyní mají v průměru 50.000 korun za práci s přesčasy a službami, chtějí 70.000 korun základního platu bez služeb a přesčasů.
Podání výpovědi aktuálně zvažuje čtvrtina z 16.000 nemocničních lékařů, od 29. listopadu je už začali podávat. Sanitka projela už všemi kraji kromě Prahy. Kraje sbírají výpovědi do 15. prosince, Praha, kde nábor teprve začíná, má termín do 20. prosince.
První zastávkou je Fakultní Thomayerova nemocnice, kde se dnes odpoledne koná v jídelně shromáždění lékařů. V úterý odpoledne bude shromáždění ve Fakultní nemocnici Motol, ve středu ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, ve čtvrtek ve Fakultní nemocnici Bulovka a v pátek ve Všeobecné fakultní nemocnici.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) věří, že většina lékařů v nemocnicích zůstane. Kdyby jich odešly 2000 až 3000, nemělo by to péči narušit, stejné množství lékařů není v nemocnici v létě o dovolených. Pokud jich odejde víc a budou z klíčových oborů jako chirurgie či anesteziologie, takže nemocnice nebudou moci operovat, budou se muset zavřít některá oddělení nebo i celé nemocnice.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz