» Aktuality

ZMĚNY VE VEDENÍ ODS A ČSSD PODLE KLAUSE POLITICE PROSPĚLY

Praha 19. prosince (ČTK) - Personální změny ve vedení ODS a ČSSD podle prezidenta Václava Klause prospěly nejen těmto stranám, ale i české politice. Pomohly zlepšit politickou kulturu. Silných slov v politice podle něj přibylo až v poslední době, což dal do souvislosti mimo jiné se schvalováním státního rozpočtu. Klaus to dnes uvedl v Partii televize Prima.


Připomněl, že poprvé v novodobé české historii se svého předsedu rozhodli ve stejném roce vyměnit občanští i sociální demokraté, tedy dvě nejsilnější české politické strany. ODS nahradila Mirka Topolánka ještě před sněmovními volbami, na jeho místo nastoupil Petr Nečas. Jiří Paroubek odešel po neúspěšném volebním vítězství, jeho nástupce ČSSD vybere příští rok.

Klaus se ve svém vystoupení opět kriticky vyjádřil k fungování Evropské unie v souvislosti s problémy, které hlavně zemím eurozóny přinesla hospodářská a finanční krize. Podle prezidenta má EU sociální model, který nevede k ekonomickému růstu. "Evropa si myslí, že je dost bohatá, že už se možná tolik pracovat nemusí a že to půjde samo," uvedl Klaus.

Prezident na závěr vyzval k většímu porozumění, důvěře a solidaritě v příštím roce. "My prostě potřebujeme, aby tady zavládlo jisté vzájemné porozumění, abychom si více důvěřovali, abychom vůči sobě byli více solidární ve všech pohledem tohoto slova. Jedině tudy vede nějaká cesta," uvedl prezident. Podle Klause není důvod se obávat budoucnosti. "Nevidím sebemenší důvod předpokládat, že rok 2011 bude jakýmkoli způsobem rokem krizovým či katastrofickým. Nebude, nepodléhejme panikám tohoto typu," dodal.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz