» Novinky

ČR ASI ODMÍTNE JEDNOTNÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK EU KVŮLI SMLUVNÍMU PRÁVU

Praha 29. prosince (ČTK) - Česko se zřejmě postaví proti zavedení jednotného občanského zákoníku v rámci EU, který by upravoval uzavírání smluv v rámci unijní sedmadvacítky. Důvodem jsou rozdílné úpravy občanského práva v členských zemích unie. Z návrhů, které Evropská komise (EK) předložila v Zelené knize o evropském smluvnímu právu pro spotřebitele a podniky, ministerstvo spravedlnosti preferuje variantu doporučení.


"Pokus o unifikaci občanského práva je nerealistický," uvedl nedávno v Senátu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Podle něj se není možné v horizontu několika let shodnout všemi hlasy na evropském občanském zákoníku, který by byl schopen absorbovat specifika jednotlivých národních právních řádů. Právě tyto odlišnosti by EK chtěla nějakým způsobem řešit. "To je projekt, který je mimořádně megalomanský," uvedl Pospíšil.

Ministr připomněl, že státy jako Francie nebo Rakousko mají zákoníky, které přijaly před dvěma stovkami let, zatímco Nizozemsko má moderní občanský kodex. "Je velký rozdíl mezi soukromým právem ostrovním a mezi soukromým právem kontinentálním," přidal se předseda senátního evropského výboru Luděk Sefzig (ODS).

Podle místopředsedy výboru Miroslava Krejči (ČSSD) se většina zemí EU přiklání k přijetí návrhů Evropské komise, které by neznamenaly nějaký dopad do národní legislativy. Senát v souladu s postojem Pospíšilova ministerstva doporučil z návrhů komise sestavit oficiální příručku, která by byla vodítkem pro evropské instituce při další tvorbě norem v oblasti smluvního práva na unijní úrovni.

Evropská komise v zelené knize navrhla několik variant. K nejmírnějším patří nezávazná forma s cílem zlepšit soudržnost a kvalitu právních předpisů EU, nejtvrdším je naopak závazný nástroj, který by jako jediný soubor předpisů smluvního práva představoval alternativu stávajícím vnitrostátním systémům smluvního práva.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz