» Novinky

KRAJE KRITIZUJÍ MPSV KVŮLI CENTRALIZACI VÝPLATY SOCIÁLNÍCH DÁVEK

Praha 3. února (ČTK) - Plány ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) na převedení výplaty všech sociálních dávek pod úřady práce znesnadní lidem život. Odvolání budou muset nyní například řešit až v Praze namísto v krajském městě. ČTK to dnes řekl předseda sociální komise Asociace krajů Miloslav Čermák.


Navíc prý nejsou vyčísleny finanční dopady tohoto kroku. Kraje proto poslaly otevřený dopis prvnímu náměstkovi ministra práce Vladimíru Šiškovi. MPSV ovšem obě tvrzení odmítá. Odvolání se prý budou na úrovni krajů vyřizovat i nadále, jenom to nemusí být přímo na krajských úřadech.

Asociace krajů reaguje na plán MPSV, podle kterého by se měl snížit počet sociálních dávek. Ty by měly být navíc nově vypláceny od roku 2012 pouze na úřadech práce. V současnosti se vyplácí na třech místech - na úřadech práce, obecních úřadech a obecních úřadech s rozšířenou působností. Podle MPSV má jeho plán zjednodušit celý systém, zlevnit ho a navíc i ulehčit situaci žadatelům. Ti by totiž odevzdávali méně formulářů a nemuseli obíhat tolik úřadů.

Podle krajů tomu však tak není. Lidé se prý totiž místo krajského úřadu budou muset odvolávat do Prahy. Člověk, který bude chtít nahlédnout do svého spisu, bude v budoucnu muset například místo do Zlína jezdit až do Prahy, řekl Čermák.

Pochybnosti krajů vyvolávají i náklady na sjednocení výplat. "Nám řekl pan náměstek (ministra práce a sociálních věcí David) Kafka, že neví, kolik bude ta reforma stát," odvolával se Čermák na nedávné setkání náměstků hejtmanů s Kafkou.

"Odvolání se rozhodně nebudou převádět na pražské úřady, zůstanou na úrovni krajů," řekla ČTK mluvčí MPSV Viktorie Plívová. Otázkou podle ní je, zda budou vyřizována na krajském úřadu, či jinde. Pokud jde o finanční vyčíslení nákladů na reformu, nemá návrh podle Plívová ještě přesnou podobu zákona, je tedy těžké říci nějakou konkrétní částku. Je ovšem podle ní možné na toto využít současný informační systém, který se každoročně aktualizuje a v rámci této aktualizace je možné s minimálními náklady provést změnu.

Proti návrhu MPSV se poměrně ostře vyslovila i radní Zlínského kraje Taťána Nersesjanová. "Reforma je šitá horkou jehlou. Není vyjasněna řada věcí, například časový harmonogram změn, které přináší, či jejich ekonomické dopady," uvedla. Změny se dotknou lidí i úřadů. S obcemi ani kraji přitom ale podle ní nikdo v této věci nejednal. Jasné není například ani to, kolik lidí po zavedení reformy přijde o práci, uvedla.

Postup ministerstva jde podle krajů proti dosavadnímu trendu. "Od roku 2002 se usiluje o decentralizaci veřejné správy a navrhovaný postup je přitom právě opačný," uvedla Nersesjanová. Stát tak prý posiluje svůj vliv na území jednotlivých krajů.

Pokud se podaří reformu v plánované podobě ministerstvu prosadit, hrozí podle krajů i to, že budou zastaveny již rozjeté projekty. Úředníci v obcích a krajích, kteří se nyní věnují výplatě dávek, by totiž buď ztratili práci, nebo přešli pod úřady práce. Přitom se v současnosti věnují i dalším projektům. "Pochybuji, že by zaměstnanci úřadů práce dělali například na programu kvality sociálních služeb," řekl Čermák. Hrozí tak podle něj ztráty v řádech stamilionů.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz