» Aktuality

IDNES: PADLO PRVNÍ TRESTNÍ OZNÁMENÍ NA VEDENÍ LÉKAŘSKÝCH ODBORŮ

Praha 4. února (ČTK) - Policie v Praze 6 ve čtvrtek obdržela trestní oznámení na vedení Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů (LOK-SČL) včetně jeho šéfa Martina Engela v souvislosti s akcí Děkujeme, odcházíme.


První trestní oznámení na iniciátory akce podal Petr Kotaška kvůli podezření na vydírání, organizování a podněcování nepokojů či obecné ohrožení, uvedl dnes server iDNES.cz. Serveru to potvrdila mluvčí policie Eva Miklíková. Odbory jdou bezohledně, bez koncepce a znalosti situace druhé strany, za svým cílem pro menší skupinu lidí. A to na úkor státu a jeho řadových občanů, řekl serveru důvody podání oznámení Kotaška. To, jak organizátoři akce Děkujeme, odcházíme vyhrocují situaci do krajnosti bez ohledu na cokoliv, považuje z nezodpovědnost vůči pacientům a sobeckost.
Kotaška se domnívá, že iniciátoři akce a odboráři porušili zákon hned několikrát. Oznámení o trestném činu je podáno "za organizování a podněcování nepokojů a obecného ohrožení, za ohrožení zákonem daného zajištění základní zdravotní péče, za jednání s náznakem vydírání ku neprospěchu jiných skupin lidí, za zneužití humánních principů lidské a demokratické společnosti, za vzetí pacientů jako obranných štítů vůči protivníkovi - tedy vládě a společnosti, a nakonec za znevážení neboli porušení Hippokratovy přísahy."
Mluvčí policie serveru upřesnila, že oznámení dorazilo na místní oddělení do pražských Dejvic. "Policie musí prověřit, zda bude případ přidělen někomu z tamního oddělení nebo z kriminální policie. Oznámení musíme prověřit a prozkoumat všechny okolnosti. Též zjistit, zda oznámené činy naplňují znaky trestného činu," řekla iDNES Miklíková s tím, že nemá informace o tom, že by se na policii hromadila podobná trestní oznámení.
O žalobách a oznámeních neví ani odborářský advokát Martin Elgel. "Obávám se, že nějaká trestní oznámení pravděpodobně podána byla, ale nevím o tom. Po novém roce jsem v tomto kontaktován nebyl," řekl serveru Elgel.
Podle serveru iDNES.cz další trestní oznámení chystá advokát Kolja Kubíček, který už na porušování zákona dříve upozornil. To by mělo na policii mířit už v pondělí.
Výpověď podalo asi 3800 ze zhruba 20.000 nemocničních lékařů.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz