» Novinky

KLAUS: VÝHRŮŽKÁM LÉKAŘŮ NENÍ MOŽNÉ DÁLE USTUPOVAT

Praha 8. února (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podpořil postoj ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) při jednání s nespokojenými lékaři. Jejich výhrůžkám nelze podle prezidenta dále ustupovat. Klaus naopak ocenil zdravotníky, kteří se k protestu nepřidali.


"Já velmi podporuji ministra zdravotnictví. Hovořil jsem s ním telefonicky včera (v pondělí) delší dobu a myslím, že dále ustupovat není možné. Prostě občané České republiky si to nepřejí," řekl Klaus novinářům na Pražském hradě po setkání s makedonským prezidentem.

Proti těmto slovům se ohradil prezident České lékařské komory Milan Kubek. V České televizi večer vyzval občany, aby se ke svým lékařům chovali slušně a aby je neuráželi. "Nikdy nevíte, kdy nás budete potřebovat. Nezlobte se, pan prezident Klaus vám v nouzi nepomůže," řekl Kubek a lékaře přirovnal k chartistům. "Od členů Charty 77 snad žádná skupina občanů nebyla vystavena takové dehonestační kampani jako v současnosti lékaři," uvedl v ČT.

Podle prezidenta je třeba ocenit lékaře, kteří "normálně dále pracují a ničím nevyhrožují". Za postoj k problémům ve zdravotnictví poděkoval zdravotním sestrám.

Situací v krajích postižených hromadnými výpověďmi nemocničních lékařů se dnes odpoledne zabývala Bezpečnostní rada státu spolu s hejtmany a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Společně začali chystat krizový scénář pro zdravotnictví, pokud by doktoři své výpovědi nestáhli a z práce ke konci února odešli.

Do zajištění péče o pacienty by se po případném odchodu nemocničních lékařů mohla zapojit i armáda. Hejtmani soudí, že vláda by se měla s lékaři dohodnou. Doktory nicméně vyzvali, aby změnili formu protestu.

Klaus už dříve kritizoval přístup nespokojených lékařů a postavil se za Hegera. Jednání bezpečnostní rady se z pracovních důvodů neúčastnil.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz