» Novinky

POJIŠŤOVNY CHTĚJÍ INFORMOVAT O TOM, KDE BUDE V NOUZI AKUTNÍ PÉČE

Praha 11. února - Zdravotní pojišťovny se chystají po případném odchodu lékařů z nemocnic podávat pacientům informace o tom, kde dostanou akutní péči. Údaje chtějí každých pár hodin aktualizovat. Novinářům to po jednání s ministrem zdravotnictví řekli představitelé zdravotních pojišťoven. Informační centra by měly mít i kraje.


"Připravujeme se na situaci od 1. března, aby naši pojištěnci měli kvalitní informační kanály, které by na sebe navazovaly," řekl šéf Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Podle něj se počítá s posílením informačních linek, které by měly informace o stavu v nemocnicích a možnostech zajištění péče pravidelně aktualizovat. Uvažuje se i o inzerci v tisku.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) uvedl, že v každém kraji by mělo fungovat informační centrum, které bude mít k dispozici údaje o kapacitě nemocnic i o situaci v sousedních krajích, kam by bylo možné v případě nutnosti nemocné posílat. Zdravotní pojišťovny by pak měly s těmito středisky spolupracovat, řekl ministr.
"Děláme všechno pro to, aby byla péče zajištěna a obyvatelé této země měli péči dostupnou. Že to bude provázeno nepříjemnostmi, je docela jasné," uvedl ministr. Podle něj ale "není pochyb" o tom, že i po případném odchodu lékařů by byla akutní péče zajištěna. Pacienty požádal o toleranci a trpělivost, pokud by se jejich plánovaná operace musela odsunout.
Ministr s pojišťovnami jednal také o financování péče v případě krizového scénáře. Podle Hegera by třeba i lehčí případy z nemocnic, kde by mohli chybět lékaři, mohli převzít ambulantní doktoři. Zdravotní pojišťovny by jim za to zaplatily bez ohledu na finanční limit ordinace.
Pokud by podle šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavla Horáka některá nemocniční oddělení zůstala kvůli odchodům lékařů zavřena déle než měsíc, VZP upraví paušály, které nemocnicím posílá. Kde by pacientů přibylo, zálohy zvýší, naopak o peníze přijdou nemocnice, které péči omezí.
Ministr očekává, že dohoda s odbory se podaří v příštím týdnu. Pokud ne, začnou se už na konci týdne připravovat informační střediska a pravidelné toky informací. "V posledním únorovém týdnu už by museli být lidé na svých místech s rozdanými úkoly," shrnul.
Heger nevylučuje, že by protestní akce lékařů mohla vést i ke změně zákonů. "Například u policistů je to řešeno služebními poměry, nemohou udělat co lékaři, jakýsi kartel, který donutí celou zemi k tomu, aby se chovala velmi nestandardně," řekl. Vláda o tom podle Hegera zatím nejednala, "jen padla zmínka", jak je to v jiných zemích.
V otevřeném dopise apelovali dnes odboráři na českou veřejnost, aby podpořila lékaře v jejich protestu. Lidé by měli psát svým voleným zástupcům a trvat na tom, že musejí současnou krizovou situaci vyřešit.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz