» Novinky

STAROSTOVÉ BUDOU JEDNAT O ŘEŠENÍ POTÍŽÍ S NEPŘIZPŮSOBIVÝMI

Praha/N. Bydžov 13. února (ČTK) - Zástupci téměř pěti desítek měst a obcí, které mají problémy s nepřizpůsobivými obyvateli, se sejdou v pondělí v Novém Bydžově na Královéhradecku. Chtějí jednat o opatřeních, díky nimž by se jim potíže podařilo zvládnout. Podle novobydžovského starosty Pavla Loudy by radnice měly mít větší pravomoci a s nimi třeba možnost odebrat sociální dávky. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM).


"Dávky pro děti musí doputovat k dětem, nesmí skončit v baru nebo v automatu. Když takovou věc zjistíme, tak jsme k smíchu. Neexistuje legislativa, abychom mohli dávku odejmout," uvedl Louda. Podle něj je možnost rychlého odejmutí dávek potřeba. Člověk si pak prý také rychle uvědomí, že státní podporu nepatřičně používat nesmí.
Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) chystá změnu systému dávek. Chce ho zjednodušit. Peníze od státu, které nyní vyplácejí úřady práce a různé radnice, by měl vydávat jediný úřad. Sjednocení má mimo jiné usnadnit kontrolu a bránit zneužívání.
Louda se obává toho, že chystaný zákon situaci ale zkomplikuje a peníze na sociální dávky se nemusí efektivně využít. "Budeme bojovat za to, aby se ze systému nevytratil princip adresnosti a znalosti místní situace," dodal novobydžovský starosta.
Jeho město se dostalo do širšího povědomí kvůli potížím s Romy. Situace v sedmitisícovém Bydžově se vyhrotila loni v listopadu po několika přepadeních a znásilnění mladé ženy. Téměř polovina obyvatel podepsala petici s požadavkem na zajištění bezpečnosti. Starosta vydal prohlášení s ostrými výroky na adresu Romů, jímž se zabývá policie. "Roztahují se ve městě, otravují, kradou, znásilňují. Čas, kdy slušný občan pracuje, cikáni tráví rozvalení na lavičkách na náměstí a spokojeně klábosí," uvedla radnice. Povolala bezpečnostní agenturu a zvýšila počet strážníků. Městem se 12. března chystá pochodovat krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti.
Požadavek na větší adresnost sociálních dávek podporuje i starostka Obrnic u Mostu Drahomíra Miklošová (ODS). I když její radnice dávky nevyplácí, možnost strhávání z nich by uvítala. Chybí jí totiž vymahatelnost případných pokut nebo nesplacených poplatků. Pokud člověk neplatí například za odpad, obec mu na sociální dávky nemůže sáhnout, podotkla Miklošová.
Podle šéfa vládní Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martina Šimáčka není nyní "výrazná změna v adresnosti dávek" potřeba. Návrh ministerstva práce považuje za dobrý. "Superúřady neodnesou tu příležitost příliš daleko. Budou tam pracovat místní lidé se znalostí poměrů," uvedl Šimáček.
Sám se pondělní akce v Novém Bydžově zúčastní. Program setkání je podle něj ale zaměřen spíš na represe. "Chybí opatření prointegrační, která by oba přístupy svazovala," uvedl Šimáček. Upřesnil, že se má mluvit o exekuci sociálních dávek v Chomutově, domovském právu v ostravských Mariánských Horách či o najmutí bezpečnostní agentury.
Šéf agentury míní, že je nutné ale spíš "zmasivnit sociální práci". Uvedl, že například v Novém Bydžově by bylo potřeba bránit dalšímu zadlužování romských rodin díky podpoře zaměstnávání a vzdělávání.
Stínový ministr vnitra opoziční ČSSD Jeroným Tejc míní, že už nyní mají obce nástroje k tomu, aby zneužívání a nepatřičnému utrácení dávek bránily. Jmenoval třeba to, že se podpory dají vyplácet v poukázkách, které není možné utopit v hernách. Podle ministra vnitra Radka Johna (VV) je cestou k řešení problému i "regulace a zdanění hazardu". Města by měla mít možnost ho buď zakázat, nebo z něj dostat v daních "odškodnění", řekl v OVM John.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz