» Novinky

VLÁDA DNES BUDE S ODBORY A ZAMĚSTNAVATELI JEDNAT O PENZÍCH

Praha 17. února (ČTK) - Vláda dnes na jednání tripartity bude jednat se zástupci odborů a zaměstnavatelů o takzvané malé penzijní reformě. Konkrétně jde o novelu reagující na nález Ústavního soudu, který loni rozhodl, že se má napravit situace, kdy lidé s vysokými příjmy mají nízký poměr důchodů k platům.


Na základě řešení vypracovaného ministerstvem práce a sociálních věcí by měly vzrůst náhradové poměry důchodů k platům u lidí s příjmy nad 36.000 korun. U 80 procent populace by ovšem nové důchody klesly oproti současným podmínkám, a to až o šest procent, proti čemuž odbory protestují.
Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila by chtěli odboráři na jednání slyšet i informace o celkové koncepci reformy penzijního systému, tedy o velké důchodové reformě. O té by dnes odpoledne měla také jednat porada ekonomických ministrů.
Jednání tripartity se dále zaměří na sjednocení výplaty sociálních dávek pod úřady práce, dopady schváleného rozpočtu pro rok 2011 na investorskou přípravu dopravních staveb či na stav dopravní infrastruktury a principy jejího financování v letech 2011-2013.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz