» Novinky

ROZPOČET OMBUDSMANA SE ZVÝŠÍ O 1,5 MILIONU KVŮLI NOVÉMU ÚKOLU

Praha 23. února (ČTK) - Rozpočet kanceláře ombudsmana pro letošní rok vzroste o 1,5 milionu korun. Rozhodl o tom dnes sněmovní rozpočtový výbor. Kancelář nově dohlíží na vyhošťování cizinců a potřebuje mimo jiné nové zaměstnance. Rozpočtovou změnu, s níž souhlasilo ministerstvo financí, schválili členové výboru jednomyslně.


Novela cizineckého zákona platí od ledna a zavedla nové evropské předpisy. Jedna ze směrnic ukládá zavést mechanismus dohledu nad procesem vyhošťování cizinců. Tuto činnost bude vykonávat veřejný ochránce práv.
Zaměstnanci kanceláře budou kontrolovat zařízení pro pobyt cizinců a veškeré kroky vedoucí k vyhoštění lidí do třetích zemí, tedy například i způsob eskorty. Zprávu o sledování situace i s případnými návrhy na její zlepšení bude ombudsman jednou ročně posílat úřadům.
Kancelář ombudsmana má na letošek 93,8 milionu korun. Částka se zvýší o 1,46 milionu korun. Z toho asi tři čtvrtě milionu bude roční plat dvou nových zaměstnanců, další peníze si vyžádá přímo jejich činnost spojená s dohledem nad vyhošťováním cizinců.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz