» Novinky

AKTUÁLNĚ.CZ: MPSV CHCE OMEZIT PŘÍSPĚVEK A DOPLATEK NA BYDLENÍ

Praha 28. února (ČTK) - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) chce omezit čerpání státního příspěvku i doplatku na bydlení, které jsou určeny pro občany s nízkými příjmy. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Ministerstvo podle něj v novele zákona o státní sociální podpoře navrhuje, aby uvedené dávky bylo možné čerpat maximálně po dobu pěti let. Nyjí je lze čerpat při splnění příslušných podmínek neomezeně dlouho.


"Návrh vychází z toho, že doba pěti let je dostatečně dlouhá pro zabezpečení bydlení přiměřené výdělkovým možnostem žadatele - tak, aby nebylo třeba pobírat tyto dávky od státu," uvedl Drábek.
Do limitu 60 kalendářních měsíců by se sčítaly všechny doby pobírání příspěvku nebo doplatku v posledních deseti letech před měsícem, na který oprávněná osoba žádá o dávku. Lhůty se podle návrhu začnou počítat od 1. ledna 2012, doby pobírání před tímto termínem se započítávat nebudou. Pokud návrh projde, první stopnutí výplat těchto příspěvků bude od ledna 2017, uvedl server. Ministerstvo podle něj nyní poslalo návrh do připomínkového řízení.
Příspěvek na bydlení je dávkou státní sociální podpory, doplatek na bydlení je dávkou pomoci v hmotné nouzi. Nárok na příspěvek mají nájemníci i vlastníci nemovitostí. Lidé žijící ve vlastním ale musí splnit náročnější kritéria, která se týkají nákladů a příjmů, a rovněž jejich příspěvek bude za jinak stejných okolností nižší. Nárok na doplatek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu, jehož příjem společně s ostatními lidmi v domácnosti je po zaplacení nákladů na bydlení nižší než částka na živobytí. Žádat o ni ale nemůže ten, kdo bez vážného důvodu odmítne možnost levnějšího přiměřeného bydlení, o které je povinna požádat obec.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz