» Novinky

O BALÍČKU SOCIÁLNÍCH ŠKRTŮ ROZHODNE ÚSTAVNÍ SOUD 14. BŘEZNA

Brno 8. března (ČTK) - O návrhu ČSSD na zrušení celého vládního balíčku škrtů v sociální oblasti bude jasno za týden. Ústavní soud (ÚS) svolal na 14. března veřejné vyhlášení nálezu. Kvůli návrhu sociálních demokratů vyslýchal na dvou jednáních jako svědky premiéra Petra Nečase a předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (oba ODS). Dokazování v kauze už skončilo, padly závěrečné návrhy. V pondělí už soud jen vyhlásí, jak rozhodl. ČTK to dnes řekl generální sekretář ÚS Tomáš Langášek.


ČSSD zpochybňuje především proces přijetí zákona parlamentem. Stížnost hovoří o extrémní svévoli vládní většiny. Vláda prý omezila práva opozice tím, že zneužila stav legislativní nouze, svolala mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny a znemožnila obecnou rozpravu. Sociální demokracii se nelíbí ani to, že vláda nechala návrh projednat Senátem v předvolebním složení.

Balíček škrtů v sociální oblasti podle vlády umožní úspory více než 23,5 miliardy korun a pomůže při snižování schodku státního rozpočtu. Zákon provádí řadu změn v oblasti nemocenského pojištění, státní sociální podpory a státní politiky zaměstnanosti. Jde například o nemocenskou, rodičovský

Nečas při výslechu uvedl, že kdyby vláda neprosadila balíček úspor v sociální oblasti do konce minulého roku, vznikly by škody v řádu desítek miliard korun. Hrozbou prohloubení rozpočtového schodku Nečas omlouval to, že vláda balíček prosadila v parlamentu nezvykle rychle - ve stavu legislativní nouze.

Němcová musela při posledním veřejném jednání v kauze hájit své rozhodnutí o vyhlášení stavu legislativní nouze v Poslanecké sněmovně, ale i celý postup vládní většiny při schvalování škrtů. "Jsem přesvědčena o tom, že celé jednání od vyhlášení stavu legislativní nouze přes celý průběh zasedání Poslanecké sněmovny bylo v souladu s jednacím řádem. (...) Legislativní proces byl naprosto v pořádku," řekla novinářům Němcová.

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka si myslí, že argumenty sociálních demokratů jsou silné a návrh má před soudem šanci na úspěch. "(Němcová) nedokázala vysvětlit ten dramatický spěch, který vláda uplatnila při projednávání 18 novel důležitých zákonů, které se týkaly podstatných sociálních práv občanů. Ve skutečnosti ani neuvedla důvody, proč by měl být uplatňován stav legislativní nouze v situaci, kdy se pouze projednává rozpočet - tak jako každý rok," uvedl po jednání Sobotka.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz