» Novinky

VLÁDA PROJEDNÁ NÁVRH NA MOŽNOST EXEKUCE DÁVKY NA ŽIVOBYTÍ

Praha 20. března (ČTK) - Vláda bude mít patrně připomínky k poslaneckému návrhu, podle kterého by měla dávka na živobytí podléhat exekuci a dlužníci by také měli mít možnost podepsat s úřady dohodu o srážkách na tuto dávku. Podle návrhu stanoviska kabinetu by mělo být v zákoně například jasně uvedené, že lidem nebo domácnostem po srážce zůstane existenční minimum.


Ministři projednají předlohu Ivany Řápkové a Lenky Kohoutové (obě ODS) ve středu. Potom se vrátí do sněmovny, která o ní rozhodne. Cílem novely je podle autorek zvýšit vymahatelnost pokut a poplatků od lidí pobírajících dávky. Předkladatelky poukazují na praxi, kdy lidem vznikne nárok na dávku, ale nezaplacené pokuty uložené kvůli přestupkům a různé dlužné poplatky z ní neuhradí. Připomněly, že plat pracujících lidí exekuci podléhá. "Ten, kdo pobírá dávky, požívá zvláštní ochrany a není postižitelný za své činy," napsaly poslankyně v důvodové zprávě.
Vláda v návrh stanoviska uvádí, že možnost exekuce dávky by se měla využívat jen v krajním případě. V předloze by mělo být výslovně napsáno, že dávku bude moci exekutor zabavit jen tehdy, když dlužník nebude mít žádný jiný příjem.
Kabinet také upozorňuje na to, že lidé mohou dávky v hmotné nouzi pobírat jen půl roku. Když si nezajistí jiný příjem, klesnou jim na existenční minimum. V praxi to prý znamená, že budou postiženi lidé, kteří se snaží, aby jim částka na živobytí neklesla.
Se zabavováním sociálních dávek přišla radnice v Chomutově v době, kdy byla Řápková primátorkou. Lidem, kteří dlužili na nájemném, exekutor po vyplacení dávek peníze zabavil. Proti postupu města se postavil ombudsman i vládní zmocněnec pro lidská práva a prošetřoval ho i ministr spravedlnosti kvůli podezření z porušení ústavy.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz