» Novinky

MMR CHYSTÁ ZMĚNU KONCEPCE STÁTNÍ BYTOVÉ POLITIKY

Praha 24. března (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) začalo připravovat nový návrh koncepce státní bytové politiky. Konkrétní podobu má návrh získat také prostřednictvím spolupráce s odbornou veřejností. Řešit má nově například bydlení seniorů. Jak přesně, napoví i dnešní konference o bydlení seniorů, sdělilo MMR. Další diskusní fóra a konference připravuje.


"Chceme znát názory široké veřejnosti, zainteresovaných institucí, investorů, prostě všech koho se politika bydlení v ČR týká. Je to opravdu široké téma, které může mít dopady na kohokoliv z nás," uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.
Nejsledovanějším tématem státní bytové politiky je v posledních letech deregulace nájemného. Posledním dnem loňského roku skončila regulace činží přibližně pro 400.000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012. Celkem se v Česku regulace týkala přibližně 700.000 bytů.
Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, můžou se obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Jednostranné zvýšení činží ze strany vlastníků možné není.
MMR chce předcházet soudním sporům také cenovou mapou místně obvyklého, jejíž základní verzi představilo v únoru. Zatím ale pokrývá jen deset procent sídel nad 2000 obyvatel.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz