» Novinky

ÚSTAVNÍM SOUDEM ZRUŠENÝ DRÁBKŮV BALÍČEK JDE ZNOVU DO SNĚMOVNY

Praha 23. března (ČTK) - Kabinet Petra Nečase dnes schválil balíček úsporných opatření v gesci ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Jde o zákon, který Ústavní soud (ÚS) zrušil před týdnem ke konci letošního roku kvůli výhradám ke způsobu, jakým vláda normu prosadila na parlamentní půdě. "Je věcně přesně totožný," řekl k novému návrhu novinářům po jednání vlády Drábek s tím, že zákon nyní vláda posílá k projednání sněmovnou.


Vypuštěna byla podle Drábka z předlohy pouze opatření plánovaná pro letošní rok a některá přechodná ustanovení. V normě tak není například stanovení stropů na sociální pojištění na šestinásobku průměrné mzdy. O jejich budoucím snížení na čtyřnásobek totiž vláda rozhodla už dříve.
Zákon provádí řadu změn v oblasti nemocenského pojištění, státní sociální podpory a státní politiky zaměstnanosti. Jde o nemocenskou, rodičovský příspěvek, sociální příspěvek, porodné a příspěvek na péči.
Ústavní soud (ÚS) balíček sociálních škrtů zrušil kvůli zneužití stavu legislativní nouze, ale dal vládě šanci k jeho novému prosazení procedurálně správným způsobem. Zrušení vstoupí v platnost od Nového roku. Pokud vláda nestihne prosadit škrty znovu, obnoví se od začátku roku 2012 právní stav platný před sporným balíčkem škrtů. Takovou možnost si však kabinet nepřipouští.
Vládní většina podle ÚS vyhlášení stavu legislativní nouze nedostatečně odůvodnila. Souvislost škrtů s připravovaným rozpočtem ani hrozba rozpočtového provizoria prý sama o sobě nebyla dobrým důvodem. Odloženou platnost zrušujícího nálezu ÚS vysvětlil hrozbou zmatku, který by nastal při okamžitém zrušení normy.
Řízení před Ústavním soudem se týkalo jen způsobu přijetí normy, nikoliv jejího obsahu. Soudci se tedy nezabývali souladem jednotlivých úsporných opatření s ústavou. Balíček škrtů v sociální oblasti podle vlády umožní úspory přes 23,5 miliardy korun a pomůže při snižování schodku státního rozpočtu.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz