» Aktuality

PRÁVO: ROZHODCI NEDOSTANOU V KAUZE DIAG HUMAN DESET MILIONŮ KČ

Praha 23. března (ČTK) - Rozhodci v arbitráži státu se společností Diag Human pravděpodobně nedostanou za určení výše odškodnění pro firmu odměnu deset milionů korun, kterou slibovala předběžná dohoda právníků. Diag Human se rozhodl přiznat arbitrům pouze odměnu ve výši, na které se strany dohodly již v roce 1996. Uvedlo to dnešní Právo s odvoláním na zdroj blízký vedení arbitráže.


Předsedající rozhodce, šéf Hospodářské komory a pražský zastupitel za ODS Petr Kužel se tak zřejmě bude muset spokojit jen s asi 250.000 korun. Bývalý proděkan právnické fakulty v Plzni Milan Kindl, kterého do sporu vyslal stát a švýcarský rozhodce Damiano Della Ca nominovaný firmou Diag Human, by pak měli dostat za práci v přezkumném rozhodčím senátu každý zhruba 150.000 korun, uvedl deník.
"K tomu, aby byla odměna zvýšena, by bylo zapotřebí uzavřít novou dohodu mezi firmou (Diag Human) a státem," doplnil zdroj Práva. Stanovisko právníků společnosti Diag Human ani státu se listu nepodařilo sehnat, rozhodci se nemohou k žádným okolnostem souvisejícím s arbitráží vyjadřovat, protože jsou vázáni mlčenlivostí. Deník již loni v říjnu uvedl, že desetimilionovou odměnu za působení v rozhodčím senátu si z popudu ministerstva zdravotnictví rozhodci navrhli sami.
Kauza Diag Human začala v roce 1991, kdy ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy. Předběžně se dohodlo se společnostmi Novo Nordisk a Conneco, z níž se později stala firma Diag Human. Firmy ve výběrovém řízení neobstály. V roce 1992 tehdejší ministr Martin Bojar společnosti Novo Nordisk sdělil, že řízení nevyhrála, protože se spojila s podezřelou firmou Conneco, která od roku 1995 požaduje odškodné za ušlý zisk.
Bývalý ministr Jan Stráský (ODS) podepsal v roce 1996 rozhodčí smlouvu, takže se kauza začala řešit arbitráží. V roce 2002 vláda premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) uhradila firmě 326,6 milionu korun. Společnost si pak vypočítala novou škodu.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz