» Novinky

POJIŠTĚNCI ZP MÉDIA SE LÉČÍ NA STARÝ PRŮKAZ, NEŽ POŠLE VZP NOVÝ

Praha 2. dubna (ČTK) - Lidé pojištění u bývalé Zdravotní pojišťovny Média dostanou v nejbližších dnech nový průkaz pojištěnce od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Než se tak stane, mohou čerpat zdravotní péči na svoji dosavadní průkazku, sdělil ČTK mluvčí VZP Jiří Rod. Obě pojišťovny se k 29. březnu sloučily. Správní rada ZP Média rozhodla o sloučení s VZP, protože se jí nepodařilo získat dostatečný počet klientů. Aktuálně jich měla 35.000.


"Platný průkaz ZP Média je dostatečným dokladem příslušnosti pojištěnce k VZP a pacient má samozřejmě plné právo se obrátit na smluvní zdravotnické zařízení VZP," zdůraznil mluvčí.
Sloučením ZP Média s VZP přecházejí na VZP veškerá práva a závazky zaniklé ZP Média, což podle Roda dává úplnou garanci úhrad pro zdravotnická zařízení za péči, již dosud ZP Média neuhradila.
Zdravotnická zařízení vykážou péči poskytnutou do 28. března 2011 včetně ZP Média způsobem, na jaký byla zvyklá. Zůstává i cesta předložení dávek přes portál zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Péči poskytnutou po tomto datu vykážou VZP jako péči poskytnutou pojištěncům VZP.
Zdravotnická zařízení, která nemají s VZP uzavřenou smlouvu, mohou požádat spádová pracoviště VZP (odbory zdravotní péče) o potvrzení, že tato péče bude uhrazena. Jde zejména o případy nutné péče, kdy je v zájmu pacienta, aby péče byla poskytnuta neprodleně.
Co se týče právní stránky problému, má několik podob a řadu nových situací. VZP zpracovává předané údaje o smlouvách ZP Média a v nejbližším období zveřejní, jak bude dál postupovat.
ZP Média získala licenci v únoru 2009 jako devátá zdravotní pojišťovna na tuzemském trhu. VZP je s více než 6,2 milionu klientů největší zdravotní pojišťovnou v ČR a existuje od roku 1992.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz