» Novinky

SBÍRKA SLUNÍČKOVÝ DEN SE LETOS KONÁ V ŠESTI DESÍTKÁCH MĚST

Praha 3. dubna (ČTK) - Přispět na opuštěné děti a jejich náhradní rodinu budou moci dárci v celostátní sbírce, která se uskuteční 6. dubna v šesti desítkách měst. Pořádá ji Nadační fond Rozum a cit. Zájemcům nabídne za 30 korun magnet či placku s vyobrazením sluníčka. Akce s názvem Sluníčkový den se koná už pojedenácté. ČTK to sdělili organizátoři.


Podle ředitelky fondu Marie Řezníkové se do ulic vypraví 1322 dobrovolníků ze středních škol. Budou mít 80.000 placek a 8000 magnetů se sluníčkem. Studenti budou mít na sobě trička se symbolem fondu, kterým je také slunce.
Šéfka fondu uvedla, že vybrané peníze poputují do projektů na podporu náhradních rodin. Poslouží třeba na pořízení kompenzačních pomůcek, rekonstrukce a vybavení pokojů pro děti či na jejich vzdělávání a osamostatnění. "Výtěžky z veřejné sbírky poslední dva roky klesaly. Je menší ochota lidí přispívat na venkovní sbírky, zřejmě i z důvodu zvyšujícího se počtu obdobných akcí," uvedla Řezníková. Loni fond získal zhruba 1,11 milionu korun, předloni 1,35 milionu a v roce 2008 pak 1,65 milionu korun.
Patronem letošní sbírky se stal moderátor pořadu Branky, body, vteřiny Vojtěch Bernatský. Ten také nakreslil sluníčko, které je na plackách. "Od malička si neustále kreslím podobné usměvavé obličeje, takže jsem z rozesmátých tváří vytvořil vysmáté sluníčko s červeným nosem. Snad se bude lidem líbit," řekl Bernatský.
Přispět do sbírky je možné i dárcovskou textovou zprávou. Je ji možné zaslat na číslo 87777 ve tvaru DMS ROZUMACIT. Cena takové SMS je 30 korun, fond z toho dostane 27 korun.
Nadační fond Rozum a Cit vznikl v roce 1996. Prosazuje myšlenku náhradní rodinné péče o opuštěné děti a snaží se takovým rodinám, které se o ně starají, pomáhat.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz