» Aktuality

VLÁDA A FONDY BUDOU DNES DISKUTOVAT O REFORMĚ PENZÍ

Praha 11. dubna (ČTK) - O pokračování penzijní reformy dnes budou na Žofínském fóru diskutovat zástupci ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), ministerstva financí (MF) a penzijních fondů. Mimo jiné by se měli zaměřit na to, jaké poplatky budou lidé platit za spoření v penzijních společnostech či jak se fondy budou muset transformovat, aby si v nich lidé mohli ukládat peníze v novém pilíři důchodového systému.


MPSV a MF podle plánu prací, který schválila vláda, již připravují paragrafovanou podobu zákonů spojených s reformou. Tu chce vláda schválit na konci prvního pololetí letošního roku.
Důchodová reforma by měla začít v roce 2013, odkdy si budou lidé moci převádět ze státního průběžného systému na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou bude, že si k nim lidé přidají ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Na výběr přitom budou mít lidé čtyři možnosti investování peněz s různým rizikem, ale i rozdílnou mírou výnosů.
Výpadek způsobený vyvedením peněz z průběžného pilíře chce vláda nahradit změnami v dani z přidané hodnoty. Její nižší sazba by se měla příští rok zvýšit z deseti na 14 procent a v roce 2013 by se měly obě sazby sjednotit na 17,5 procenta.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz