» Aktuality

HN: DŮCHODCI MAJÍ NA PENZE DOSTAT SPECIÁLNÍ KARTU

Praha 15. dubna (ČTK) - Pro výplatu důchodů v České republice má podle dnešních Hospodářských novin vzniknout zcela nový systém elektronických platebních karet. Projekt se podle plánu rozjede v roce 2013 a bude se jednat o další fázi projektu sociálních karet, který připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí.


Od ledna příštího roku by sociální karty měly fungovat pro výplatu některých sociálních dávek a o rok později by se měl projekt rozšířit i o důchody. "Na základě zkušeností z tohoto projektu hodláme systém o rok později rozšířit i o důchody," řekl HN náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška.
Přechod k novému systému nebude podle HN pro důchodce povinný. Stávající možnosti výplaty složenkou nebo převodem na účet budou i nadále zachovány, ale ministerstvo bude preferovat výplatu právě pomocí karet, píšou.
Sociální karta má mít řadu dalších funkcí, v první řadě se má propojit s kartou zdravotní pojišťovny. Detaily se budou řešit v příštím roce, píšou dnešní Hospodářské noviny.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz