» Aktuality

SČÍTÁNÍ POSUZUJÍ PRÁVNÍCI, HODNOTÍ ZÁVADY KVŮLI PŘEHODNOCENÍ CENY

Praha 19. dubna (ČTK) - Sčítáním lidu se zabývají právníci statistického úřadu i České pošty, která zajišťovala doručení sčítacích listů. Posuzují, zda pošta všechny objednané služby dodala a kolik jí statistici vůbec zaplatí. Původní cena by se mohla přehodnotit. ČTK to dnes potvrdil místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal. Dle informací měla pošta dostat 756 milionů korun.


"Je potřeba přesně definovat, co bylo objednáno a co bylo do jaké míry dodáno. My jsme něco objednali a něco dodáno bylo s tím, že jsou tam nějaké závady," uvedl Drápal. Podle něj pošta určité nedostatky nezpochybňuje. Dohoda se týká toho, "do jaké míry bude původně stanovená cena akceptována", řekl místopředseda ČSÚ. Dodal, že statistici i pošta dávají přednost dohodě před soudním rozhodnutím.
Přípravu sčítání a roznášení formulářů provázely potíže. Mnozí si stěžovali na to, že k nim sčítací komisaři pošty vůbec nedorazili nebo nepřišli v ohlášenou dobu. Lidé si pak museli pro archy dojít na poštu, kde se tvořily fronty.
Podle Drápala může mít pošta a statistický úřad "odlišné názory na rozsah závad" a nenaplnění služby. Právě ten nyní posuzují právníci. Výsledek se promítne do protokolu, který je základem pro fakturu.
Statistici dokládají své výhrady stížnostmi. Mají jich desítku tisíc. Podle Drápala se sice může zdát, že u milionů formulářů je to jen zlomek, ale může to být jen špička ledovce. Ne každý si totiž stěžoval. Nejvíc podnětů se týkalo ohlášení návštěvy komisaře.
"Občané napřed nedostali vyrozumění, kdy přijde komisař, respektive dostali ho nevhodným způsobem. Buď bylo neúplné, nebo tam byly příliš dlouhé intervaly až po extrém, že komisařka přijde mezi 7. až 23. březnem mezi 08:00 a 20:00, což je sice unikát, ale vyskytl se jeden takový případ," popsal Drápal. Objevily se podle něj ale i závady v informačním systému. Navíc někteří komisaři nedokázali dobře vysvětlit, jaké údaje mají lidé vyplňovat, takže se všichni obraceli na informační telefonické centrum. Bylo pak přetížené. Problémy se vyskytly i při sbírání formulářů.
Sčítání definitivně končí o půlnoci z 19. na 20. dubna. Deset hodin před ukončením provozu počítačového sčítání lidé přes internet poslali podle mluvčího akce Ondřeje Kubaly 4,32 milionu listů. Je to zhruba 30 procent formulářů. Z obálek pošta zatím vybalila na devět milionů papírových archů, uvedl Kubala. Přesný počet doručených listů by mohl být znám po Velikonocích. První výsledky pak statistici zveřejní nejspíš na přelomu listopadu a prosince.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz