» Aktuality

ODS CHCE ROZŠÍŘIT BEZHOTOVOSTNÍ VÝPLATU DÁVEK, ADRESNĚJŠÍ SYSTÉM

(ČTK) - Občanští demokraté chtějí rozšířit nehotovostní výplatu sociálních dávek, jejich strhávání neplatičům, stupňování podle hodin veřejných prací i jejich vázání na docházku dětí do školy. Jsou to některé z předvolebních řešení ODS proti zneužívání sociálních dávek, která dnes představil novinářům předseda strany Mirek Topolánek společně se stranickými experty. ODS také například navrhuje, aby zaměstnavatelé nelegálních pracovníků přišli o oprávnění k podnikání, nelegální pracovníci z ciziny mají být vyhoštěni. 


Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach je k plánům ODS kritický. Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil řekl, že odbory se k dnešním návrhům ODS vyjádří až po důkladné analýze.
ODS plánuje například zavedení takzvané elektronické neschopenky a nechat vyplácení nemocenského beze změn. Zkráceno by podle občanských demokratů mělo být řízení o přiznání nemocenské či důchodu. "Když budeme Josefa Lenocha správně motivovat, i on dá přednost práci před žitím z dávek," představil dnes Topolánek další z kreslených postaviček Vladimíra Jiránka, které kampaň ODS provází.
Solidarita s potřebnými a sociální soudržnost jsou podle místopředsedy ODS Petra Nečase konzervativními a pravicovými hodnotami. Je podle něj klíčové umět rozlišit ty, kdo potřebují pomoc, od těch, kdo systém zneužívají. Proto podle Nečase strana prosazuje adresnější rozdělování dávek a jejich vázání na daňovou zátěž. Sociální systém jako celek by se podle něj měl zjednodušit. Daňové odpočty by tak měly postupně nahradit dávky sociální podpory. Sociální podpora by měla být adresnější a cílená na zdravotně postižené, seniory, rodiče s malými dětmi či studenty.
Škromach uvedl, že sociální demokraté chtějí systém sociálních dávek zjednodušit a bránit jejich zneužití, k představám ODS jsou ale kritičtí. ČSSD podle Škromacha odmítá v situaci, kdy prý náklady českého sociálního státu patří k nejnižším v Evropě, přistoupit na návrhy pravicových ODS a TOP 09. Hospodářská krize se podle ČSSD nesmí stát záminkou k likvidaci životních jistot lidí a evropského sociálního modelu.
Sociální demokracie chce mimo jiné zřízení vládního zmocněnce pro boj s nezaměstnaností a zahájení tvorby pracovních míst. Bojovat s nezaměstnaností hodlá ČSSD speciálními projekty pro rozvoj nejpostiženějších okresů, pro zaměstnávání absolventů škol, podporou malých a středních firem veřejnými zakázkami, vytvořením 12.000 pracovních míst v sociálních a zdravotních službách a využitím evropských fondů. Podle Škromacha by plány ODS vedly k trestání lidí, kteří jsou vinou krize nezaměstnaní a z objektivních důvodů ani žádnu práci najít nemohou. "Možná se dočkáme vysokoškoláků a profesorů, kteří budou zametat ulice jako za komunistů," řekl ČTK.
Odboráři se k dnes zveřejněným návrhům ODS zatím příliš nevyjadřují. "Zatím jsme si vyslechli jenom část tiskové konference. K materiálu se vyjádříme až po podrobnější analýze," řekl místopředseda ČMKOS Zavadil. Vedoucí právního oddělení ČMKOS Vít Samek byl o něco sdílnější. "ODS má postavený celý program na tom, že lidé mají snahu zneužívat sociální systém, ať už jako podporu v nezaměstnanosti nebo různé sociální dávky, aby se vyhnuli řádné práci. Ale skutečnost je jiná. Hlavním problémem je, že lidé nemají reálnou šanci se chytit na trhu práce," řekl ČTK. Nápady ODS se podle něj dají použít pro omezení drobných případů zneužívání.
Podle občanských demokratů by dávky přímo v penězích měli dostávat jen "zodpovědní", rozšířena má být výplata v poukázkách či elektronických kartách. ODS tak chce bránit zneužívání dávek například při hraní na automatech nebo nákupu alkoholu.
ODS také plánuje strhávat dluh přímo ze sociálních dávek neplatičům nájemného a pokut. Rozšířeno by mělo být využívání institutu zvláštního příjemce, tedy odevzdávání části dávek přímo věřiteli. Po dvou měsících by měla být výplata dávek v nezaměstnanosti podmíněna veřejně prospěšnými pracemi či účastí ve vzdělávacích kurzech. Výše dávek by se měla stupňovat od 20 do 40 hodin veřejných prací pro obec nebo alternativně 40 hodinami vzdělávání.
Analytik Patria Finance David Marek hodnotí program ODS v sociální oblasti pozitivně. V případě adresnosti sociálních dávek je podle něj český sociální systém skutečně neefektivní a plýtvá prostředky na lidi, kteří se o sebe dokážou postarat i bez dávek. Zbytečně to prý zatěžuje státní rozpočet, omezuje motivaci k práci a snižuje prostor pro skutečně potřebné. Pozitivním prvkem je prý také návrh větší provázanosti sociálních dávek a daňového systému
Jako negativní označil přísné podmínky pro vyplácení dávek v nezaměstnanosti. "Podmínit ji již pod dvou měsících veřejně prospěšnými pracemi či školením je za současné ekonomické situace skutečně přísné. Dnes se práce shání obtížně i lidem, kteří jí skutečně poctivě hledají, jsou kvalifikovaní a mají dlouholetou praxi," podotkl Marek.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz