» Aktuality

SENÁT VYZVAL VLÁDU, ABY PODPOŘILA ROZVOJ SOCIÁLNÍ EKONOMIKY

Praha 28. dubna (ČTK) - Vláda by se podle Senátu měla zaměřit na podporu podmínek pro rozvoj sociální ekonomiky s cílem pomoci lidem, kteří jsou znevýhodněni na trhu práce. Horní komora k tomu dnes vládu vyzvala hlasy opozičních i koaličních senátorů v souvislosti s návrhem opatření Evropské komise k boji proti chudobě a sociálnímu vyloučení.


Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) k tomu uvedl, že podle vlády k nejúčinnějším způsobům předcházení chudobě a sociálnímu vyloučení patří zvyšování vzdělanosti a zaměstnanosti. Proto podporuje především zvyšování flexibility trhu práce, rozvoje aktivní politiky zaměstnanosti, zvyšování úrovně dovedností nebo adaptability zaměstnanců.
Ministerstvo práce a sociálních věcí už podle dostupných informací chystá také kroky, které by měly vyjít výzvě Senátu vstříc. Horní komora také chce, aby vláda věnovala zvýšenou pozornost problematice chudoby žen. Měla by pomoci zajistit takové podmínky, které by usnadnily jejich pracovní uplatnění a skloubení rodinného a pracovního života.
K návrhu evropské komise Senát mimo jiné doporučil, aby se nástroje řešení chudoby soustředily na řešení konkrétních problémů a rozvoj potenciálu nejvíce ohrožených skupin. Mezi ně senátoři zařadili rodiče samoživitele, přistěhovalce nebo příslušníky národnostních menšin. Opatření na potírání chudoby by měla členy cílových skupin motivovat a posilovat individuální odpovědnost a dlouhodobou ekonomickou nezávislost.
Senátoři večer svou schůzi přerušili do 4. května, kdy se mají zabývat dalšími evropskými návrhy a také Národním programem reforem, který tuto středu schválila vláda.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz