» Aktuality

KOMORA CHCE GARANTOVAT STANDARD PÉČE, MZ VÍC SPOLÉHÁ NA ODBORNÍKY

Praha 5. května (ČTK) - Lékařská komora se chce stát garantem tvorby standardů zdravotní péče a vymezení nadstandardů, na které by si pacienti připláceli. Politici se zatím přou, kdo by to měl udělat. Prezident komory Milan Kubek ČTK řekl, že vypracování standardů nabídl předsedům koaličních stran. Souhlasily jen Věci veřejné.


Ministerstvo zdravotnictví spoléhá na profesory z Purkyňovy společnosti. S komorou počítá jako s jedním z hlasů. Standardy a nadstandardy mají být tématem koaliční schůzky příští týden.
Zrušení zákazu připlácet si na lepší péči je průlomovým krokem reformy. Ruší ho malá novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která prošla prvním čtením ve sněmovně. Na mechanismu, jak budou standardy a nadstandardy vypracovány, se politici teprve musejí domluvit. Nebylo to cílem této normy.
Kubek jí přesto vytýká, že mechanismus nestanovuje. "Není jasné, jak se budou určovat metody, výkony a materiály, které mají být z veřejného pojištění hrazeny," prohlásil. Proto by se podle něj malá novela měla ještě dopracovat. Pokud se to nestane, hrozí podle Kubka, že standardy nevzniknou. Druhým extrémem prý bude, že si standard stanoví každé zdravotnické zařízení podle svých ekonomických možností a bude od pacientů vybírat za nadstandard podle svého.
Podle Kubka by měli politici jen vytvořit zákonný rámec pro jednání, ve kterém se už lékaři, zdravotní pojišťovny a zástupci pacientů pod dohledem komory na standardech dohodnou. Ministerstvo pak prý jen posoudí, zda dohoda odpovídá veřejnému zájmu, a vydá ji vyhláškou.
Vydání standardů vyhláškou dává přednost také ministr Leoš Heger (TOP 09), i když připouští i možnost, že vyjdou zákonem. Pokud by vyšly vyhláškou, mohly by se průběžně každý rok měnit podle toho, jak se do praxe dostanou nové léčebné metody. To by pro pacienty bylo výhodnější. Pokud by standardy byly stanoveny zákonem, musel by změnu vždy znovu projednat parlament, zatímco vyhlášku může ministr vydat sám.
Heger počítá s tím, že standardem by byl zhruba současný rozsah péče, vyřadily by se jen některé lepší materiály a výkony, u nichž přínos pro pacienta je sporný. Podle Kubka je ale nutné výrazně zúžit současný rozsah péče, aby se měli pacienti na co připojišťovat. "Kvůli lepší čočce nebo kloubu se nikdo připojišťovat nebude," poznamenal.
Komora vidí zdroj úspor v omezení lázeňské péče, do konce května chce mít hotový nový indikační seznam a dá ho ministerstvu. Heger nechce omezovat péči tak zásadně jako komora. Jeho postup by měl přinést ročně úsporu asi čtvrt miliardy korun, zdravotnictví spotřebuje za rok 280 miliard. Hlavní přínos vymezení standardů vidí Heger v tom, že zavede pořádek. Nyní upravuje úhradovou vyhlášku a seznam výkonů, které jsou pro pojišťovny při placení zdravotní péče.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz