» Aktuality

ZÁKON O NEZISKOVÝCH NEMOCNICÍCH BY MOHL BÝT ZRUŠEN

Praha 10. května (ČTK) - Levici se dnes v Poslanecké sněmovně nepodařilo zamítnout návrh, který ruší zákon o neziskových nemocnicích. Předloha proto putuje do druhého čtení. Koalice chce zákon o neziskových nemocnicích zrušit, považuje ho za nekvalitní a v praxi nepoužitelný. ČSSD, která jej před lety prosadila, s tím nesouhlasí. Podle ní je zrušení normy dalším krokem k privatizaci lůžkových zařízení.


ČSSD prosadila zákon o neziskových nemocnicích s cílem převést bývalé okresní nemocnice na tuto formu hospodaření. Žádné takové v současnosti neexistují. Středočeský kraj chtěl převést pět svých nemocnic na neziskové, ministerstvo zdravotnictví ale jeho požadavek zamítlo.
Kromě koalice zákon v minulosti zpochybnil i Ústavní soud. Na podnět senátorů ODS v roce 2006 zrušil ustanovení, podle kterého museli zřizovatelé převést asi 140 nemocnic na neziskové.
Poslanci vedli o zákonu v minulých dnech mnohahodinovou rozpravu. Opozice návrh kritizovala. Bývalý premiér Jiří Paroubek (ČSSD) prohlásil, že koalice zákon ruší bez náhrady pouze jako projev pravicové ideologie. Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) uvedl, že pokus o zrušení zákona je první krok k privatizaci nemocnic.
To se vyvracel ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). "Ministerstvo zdravotnictví nemá zájem převést nemocnice na akciové společnosti, chce je pouze odstátnit a převést na nějakou rozumnou neziskovou formu. Já si pod tím představuji například vysoké školy," uvedl Heger. Doplnil, že úřad chystá vlastní zákon o neziskových nemocnicích. Na rozdíl od současné podoby zákona však tyto nemocnice nebudou závislé na státu.
Neziskové nemocnice mají podle zákona právo na uzavření smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče se zdravotní pojišťovnou bez výběrového řízení a jsou osvobozeny od daně z příjmů. Podle některých politiků jsou tím zvýhodněna proti jiným.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz