» Aktuality

K9 SE SHODLA NA PŘÍSPĚVKU 100.000 PRO ÚČASTNÍKY TŘETÍHO ODBOJE

Praha 18. května (ČTK) - Účastníci takzvaného třetího odboje, tedy odporu proti komunistickému režimu, dostanou jednorázově 100.000 korun, a pokud mají podprůměrný důchod, bude jim dorovnán na průměrný. Shodli se na tom dnes zástupci stran vládní koalice.


Sněmovní ústavně právní výbor dnes debatu o návrhu zákona o uznání protikomunistického odboje odložil právě kvůli večernímu jednání K9.
"Vdovy a vdovci po účastnících třetího odboje obdrží 50 procent jednorázového ocenění, tedy 50.000 korun," řekl po jednání K9 novinářům vládní mluvčí Jan Osúch.
Podle návrhu zákona o třetím odboji by jeho aktivní účastníci měli také například získat postavení válečných veteránů.
Návrh loni předložili poslanci vládních stran poté, co Senát povolební levicovou většinou stáhl ze sněmovny identickou předlohu, kterou přijal v předvolebním pravicovém složení. Počítá také s tím, že bojovníci proti komunismu by měli mít podle míry svého zapojení nárok na osvědčení účastníka protikomunistického odboje nebo odporu. Osvědčení by podle návrhu mělo vydávat ministerstvo obrany na základě kladného stanoviska Ústavu pro studium totalitních režimů.
Účastníci třetího odboje by osvědčením mohli získat postavení válečných veteránů stejně jako ti, kteří bojovali proti nacismu za druhé světové války a nebyli vojáci. Tím by jim vznikl nárok na některé výhody, například ve zdravotní a sociální péči. Součástí symbolického ocenění by byl i pamětní odznak.
Zamítnutí normy hned v prvním čtení neúspěšně prosazovala KSČM. Komunisté pokládají normu za protiústavní; pokud bude přijata, zřejmě navrhnou Ústavnímu soudu její zrušení. Sociální demokraté spíš zdůrazňovali nutnost úprav, aby byli bojovníci proti komunismu oceněni spravedlivě.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz