» Aktuality

PŘEDLOHU O ROZDĚLENÍ PÉČE KRITIZUJE I ČÁST KOALIČNÍCH POSLANCŮ

Praha 20. května (ČTK) - Vládní návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, jenž má umožnit zavedení nadstandardů zdravotní péče, kritizují i někteří koaliční poslanci. Podle předsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Borise Šťastného (ODS) by mohla předloha v současném znění narazit u Ústavního soudu.


Na soud se chtějí v případě jejího přijetí obrátit opoziční sociální demokraté. Zdravotní výbor dnes jednání o novele přerušil do příštího pátku. Očekávají se v něm změny.
Předloha ruší zákaz připlácení na lepší péči a dává možnost pozdějšímu konkrétnímu rozdělení péče na standardní a nadstandardní, za kterou by si pacienti připláceli ze svého. Předloha hovoří o základní a ekonomicky náročnější variantě péče.
Šťastný vidí problém v tom, že rozdělení by mělo udělat ministerstvo vyhláškou. Podle něho musí být jasně dáno, na co má pacient nárok, když by ho podle předlohy muselo zdravotnické zařízení informovat o základní variantě. "Tak jak to je, to zůstat nemůže, nastal by chaos," uvedl Šťastný. Jeho stranický kolega Marek Šnajdr zase volal po lepším vymezení nároku pacienta a po kontrole, zda je plněn.
Opozice s rozdělením péče nesouhlasí vůbec. "Mohlo by se stát, že bude vytvořené dvojí zdravotnictví; pro ty, kteří na to mají, a pro ty, kteří na to nemají," zdůraznila Soňa Marková (KSČM). Zákon péči rozděluje, aniž by bylo známo, na co by byl nárok, a na co ne, podotkla. Také Jaroslav Koskuba (ČSSD) by chtěl nejdříve vědět, co bude standard a co nadstandard.
Šťastnému a sociálnímu demokratu Pavlu Antonínovi se nelíbí to, že předloha zároveň zvyšuje poplatek za den v nemocnici o 40 na 100 korun. Podle nich by se měly poplatky řešit samostatně. Šťastný poukázal na to, že koalice chtěla zavést platby podle kvality takzvaných hotelových služeb, předloha to ale nezmiňuje. Připomněl také, že by měl být zrušen poplatek za položku na receptu a zavedena platba za celý recept. Původní návrh to předpokládal, nakonec byla změna vyňata. Podle Jiřího Koskuby (ČSSD) nejde u poplatku v nemocnicích o regulaci, ale o pouhé zdražení.
Výbor dnes o předloze debatoval obecně. Pozměňovací návrhu přijdou na řadu za týden. Šťastný nevyloučil, že asi toto zasedání nemusí být poslední. Na středu navíc chystá ve sněmovně seminář.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz