» Aktuality

ZDRAVOTNÍ VÝBOR DOPORUČIL PLATIT 30 KORUN ZA CELÝ RECEPT

Praha 1. června (ČTK) - Zdravotní výbor doporučil Poslanecké sněmovně, aby změnila regulační poplatek z 30 korun za položku na receptu na 30 korun za celý recept. Dále navrhl, aby si pacienti platili za amalgámové plomby. Tyto změny schválil jako pozměňovací návrhy k novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta například zvyšuje poplatek za den v nemocnici ze 60 na 100 korun.


S novelou ani jejími pozměňovacími návrhy nesouhlasí opozice. Sněmovna by o této normě měla rozhodnout na červnové schůzi, která začíná příští týden. Výbor dále doporučil vyřadit z úhrad zdravotních pojišťoven léky do 50 korun. Ty by si pacienti platili sami. Poslanci ve výboru podpořili i ustanovení, podle něhož má lékový úřad dostat zmocnění dělat aukce na léky a vytvářet seznam léků pro předepisování. Pro lékaře i pacienty by nebyly léky mimo seznam výhodné, úhrada z pojištění by byla nižší a stoupl by doplatek pacienta.
Další změna počítá s tím, že členové správních a dozorčích rad zdravotních pojišťoven by již neměli omezený mandát na dvě funkční období. Pacienti by také nově nemohli libovolně měnit zdravotní pojišťovny. Změnu by mohli provést pouze jednou ročně, půl roku předem by ji museli nahlásit zdravotní pojišťovně.
"Současná úprava vede zdravotní pojišťovny k neefektivnímu jednání ve snaze zvýšit svůj podíl na trhu a zároveň stávající způsob změny čtyřikrát za rok navozuje situaci, kdy zdravotně-pojistné plány zdravotních pojišťoven uvažují s nereálnými počty, a tím zkreslují očekávané ekonomické výsledky," uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).
Většina návrhů vyplývá z dohody, kterou učinily koaliční strany. Výjimkou je pouze placení za amalgámové plomby. To navrhl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Platit by nemusely jen děti do 18 let, lidé nad 65 let a vážně nemocní lidé po souhlasu revizního lékaře. Předseda výboru Boris Šťastný (ODS) ČTK potvrdil, že poslanci souhlasili s tím, aby všem ostatním pojišťovny přestaly plomby platit.
Proti tomu se staví nejmenší vládní strana VV. Její zástupci však na výboru nevystoupili. Debatovat tedy budou zřejmě až na večerním koaličním jednání. "Předkládám to zvlášť, mimo komplexní pozměňovací návrh, aby to bylo možno vyřadit, pokud se na tom K9 neshodne," řekl před výborem Heger.
S obsahem novely ani většiny pozměňovacích návrhů nesouhlasí opozice. "Má obsahovat řadu zásadních zásahů do fungování zdravotnictví, které mohou způsobit nedozírné škody a zhoršit dostupnost zdravotní péče pro pacienty," sdělil ČTK stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). Doplnil, že dnešního zasedání se na protest nezúčastnil. Vadí mu totiž, že nedostal včas podklady.
Projednávaná novela je první ze série reformních norem. Další tři reformní zákony o službách hodlá Heger předložit vládě do počátku června. Platit by měly od ledna 2012. Kromě zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici předloha ruší zákaz připlácení na lepší péči, pro pacienty se však zatím nic nezmění. Nejprve totiž bude nutné vymezit standard hrazený z veřejného zdravotního pojištění a nadstandard, na který se bude moci pacient připojistit, případně zaplatí hotově. Opozice už předem oznámila, že se zavedením standardů nesouhlasí a pokud bude norma schválena, obrátí se na Ústavní soud.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz