» Aktuality

ZUBAŘI HROZÍ ODCHODEM OD POJIŠŤOVEN, BUDOU ZA PLOMBY VYBÍRAT

Praha 6. června (ČTK) - Pokud vláda nevyřadí plomby z úhrad zdravotního pojištění, chce část zubařů, zejména těch mladších, vypovědět smlouvy s pojišťovnami a vybírat od pacientů v hotovosti. Novinářům to dnes řekl prezident České stomatologické komory (ČSK) Pavel Chrz.


Podle něj už teď řada zubařů má smlouvy jen s některými pojišťovnami a za péči o pacienty ostatních pojišťoven vybírá. O riziku dalšího hrazení plomb z pojištění dnes Chrz hovořil s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Vyřazení plomb z úhrad pojišťoven navrhoval v reformních zákonech ministr Leoš Heger (TOP 09). Sněmovní zdravotní výbor ho v tom minulý týden podpořil, na jednání špiček koalice K9 však na nátlak Věcí veřejných plomby na pojišťovnu zůstaly. Za to Věci veřejné souhlasily s tím, že spoluúčast pacientů stoupne do dvou let o pět procent.
"Stomatologové mají samozřejmě zájem, aby bylo co nejvíc péče hrazeno pacienty, už proto, že pojišťovny jim platí nepravidelně a úhrady nejsou vykalkulovány úplně přesně," řekl ČTK k hrozbám zubařů ministr.
Během zhruba půlhodinové schůzky Chrz premiérovi popsal situaci v oboru, výsledek označil za dobrý. ČTK řekl, že dostal ujištění, že se bude vláda zubní péči znovu věnovat během přípravy reformních zákonů.
Za plombu nyní platí pojišťovna zubařům 220 korun, zubaře podle Chrze stojí 400 korun, takže na pacienty a pojišťovnu "doplácejí".
"Situace mezi zubními lékaři se velmi radikalizuje, velmi se obávám toho, že nedostatek finančních prostředků se bude řešit cestami, které bychom neradi viděli, to znamená šedou či černou ekonomikou," řekl Chrz.
"Koalice má ve smlouvě, že pacient má nárok na standard. Já opravdu nevím, co jiného by mělo být standardem než amalgámová plomba u zubního kazu," řekl ČTK zdravotní expert Věcí veřejných Jiří Štětina a dodal, že pokud zubaři vypovědí smlouvy s pojišťovnami, je to jejich věc.
Podle vedení ČSK není možné do budoucna veškerou zubní léčbu hradit jen ze zdravotního pojištění. Člověk může zubním kazům zabránit, pokud se o chrup řádně stará. Podle Chrze stejně jednou přijde vyřazení plomb na pořad dne, až se bude mluvit o pěti procentech, o něž má stoupnout spoluúčast. Další spolupráce zubařů s pojišťovnami přijde podle něj na pořad dne určitě v roce 2013, kdy skončí platnost jejich dosavadních smluv.
Podle Hegerova návrhu, který je v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, by spolu s vyřazením amalgámových plomb přestaly pojišťovny platit také rovnátka lidem nad 19 let a ošetření kořenových kanálků. Za tuto péči platí pojišťovny ročně dvě miliardy. Pokud by měly platit v částkách, jež požadují zubaři, musely by platit ročně čtyři miliardy.
Podle komory by vyřazení plomb z pojištění tyto peníze ušetřilo pro nákladnější léčbu. Část by zubaři rádi získali na preventivní programy pro děti, aby je naučili správně si čistit zuby, což do budoucna sníží riziko, že budou potřebovat plombu. Ročně udělají zubaři 6,5 milionu plomb.
Plán na vyřazení plomb z úhrad pojišťoven kritizuje stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath. Tvrdí, že v případě některých nemocí nemohou pacienti stav chrupu ani sebelepším čištěním ovlivnit. Budou-li si lidé plomby platit sami, přestanou chodit k zubaři. Když zanedbají péči, může se u nich rozvinout zánět okostice, sepse a mohou zemřít, tvrdí.
Chrz zdůraznil, že komora reformu v podobě, jak ji původně navrhl Heger, podporovala. Dokonce vítala, že se jako první z ministrů odvážil předložit návrh na vyřazení amalgámových plomb. Nyní se ale obává, že z chystaných opatření vypadne ekonomická část a budou se týkat jen administrativy.
Zubaři usilují o vyřazení obyčejných výplní z pojištění už dlouhou dobu. Podle vedení komory poznatky ukazují, že se zuby kazí kvůli povlaku zvanému plak, který se na nich tvoří. Dá se odstranit řádnou péčí a čištěním, tvrdí. Ke kazivosti zubů mohou přispět i některé choroby, dědičná ale není, zdůraznil Chrz.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz