» Aktuality

ODBORY U VLÁDY NEUSPĚLY S POŽADAVKEM NA STAŽENÍ ZDRAVOTNÍ REFORMY

Praha 20. června (ČTK) - Odbory neuspěly u vlády se svým požadavkem na stažení a přepracování části zdravotnické reformy, která má umožnit stanovení základní péče a připlácení za nadstandard. Kabinet ani po šestihodinovém jednání tripartity neustoupil, kontroverzní zákon by tak měla schvalovat v úterý sněmovna.


Novinářům to po jednání tripartity oznámil ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil zatím nechtěl říct, jak odbory zareagují. Minulý týden na protest proti reformám pořádaly stávku v dopravě.
Odbory dnes trvaly na tom, aby se o zákonu nyní nehlasovalo a vrátil se ve sněmovně k projednávání, tedy do takzvaného druhého čtení. Konkrétní připomínky podle Drábka ale neměly. Stejný požadavek měli původně i zástupci zaměstnavatelů, nakonec souhlasili ale s vládní nabídkou. "Vládní strana nabídla sociálním partnerům, že v dalších týdnech bude příležitost intenzivně jednat o konkrétních připomínkách, protože se budou otevírat další zákony a novely," uvedl Drábek. Podle něj není možné dál hlasování o reformě odkládat, protože by se odsunula účinnost zákona.
Vláda, odboráři a zaměstnavatelé se dnes sešli poprvé po stávce, aby projednali některé reformní záměry kabinetu a další materiály. Největší diskuse se točila kolem novely zákona o zdravotním pojištění, která má umožnit připlácení za nadstandard. Stanovit by se měl rozsah základní péče, na kterou by měl pacient nárok ze zdravotního pojištění. Podle odborů to povede k tomu, že lidé dostanou jen nejlevnější ošetření a lepší metody a léky budou jen pro bohatší.
"My si celou situaci rozebereme, uvidíme, jak to dopadne," uvedl Zavadil. Další postup nepřiblížil. Vedení ČMKOS by o něm mělo jednat ve středu.
Ke zdravotnické reformě mají výhrady i zaměstnavatelé. Paragraf o nadstandardu by podle nich mohl být protiústavní. Podle prezidenta svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka ale podnikatelé nechtějí reformu brzdit. Stačí jim garance od vlády, že se sporné body budou projednávat a mohou se upravit v dalších zákonech a novelách. Kabinetu předali seznam svých výhrad.
Sněmovna měla původně o novele hlasovat minulý týden. Projednávání se ale odsunulo na úterý kvůli tomu, aby mohl kabinet o zákoně ještě s odbory a zaměstnavateli diskutovat na tripartitě. Novela kromě standardu a nadstandardu upravuje i poplatky. Zvyšuje poplatek za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Pacienti by neměli hradit ani 30 korun za položku na receptu, ale jen za celý recept. Sami by si platili také léky do 50 korun a podpůrné léky, a to třeba proti vysokému tlaku.
Tripartita jednala dnes i o návrzích daňové reformy. V jejich projednávání bude pokračovat na příštím zasedání. V programu byl i návrh na upravení minimální mzdy či strategie konkurenceschopnosti Česka.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz