» Aktuality

VLÁDA PROJEDNÁ REFORMU DŮCHODŮ, ZAVADÍ NOVÝ PILÍŘ A MĚNÍ SOUČASNÝ

Praha 28. června (ČTK) - Vláda na svém středečním zasedání projedná návrhy zákonů související s důchodovou reformou. Na základě materiálů by měl být vytvořen tzv. druhý pilíř důchodového systému a dosavadní důchodové připojištění by mělo být upraveno, včetně oddělení majetku penzijních fondů a účastníků. Vyplývá to z návrhů zveřejněných na internetových stránkách vlády a ministerstva financí.


Se změnami v penzijním připojištění se počítá od roku 2013.

Druhý pilíř by podle důchodové reformy schválené vládou měly tvořit takzvané individuální účty u soukromých penzijních společností. Na ně si budou moci lidé od roku 2013 převádět ze státního průběžného systému tři procentní body ze sociálního pojištění. To nyní činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou bude, že si k nim lidé přidají ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.
Na výběr budou mít lidé čtyři možnosti investování peněz s různým rizikem, ale i rozdílnou mírou výnosů. Penzijní společnosti totiž budou muset spravovat jejich peníze ve čtyřech fondech - všeobecném, který má investovat do státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém.
Zachováno zůstane po transformaci i samotné penzijní připojištění, které by mělo tvořit vedle nového pilíře a současného státního průběžného důchodového systému třetí pilíř systému penzí. V jeho rámci budou současní účastníci převedeni do transformovaných fondů. Noví účastníci v jeho rámci nebudou moci vstoupit do transformovaných fondů, ale do takzvaných účastnických fondů. Ty by měly mít na rozdíl do současných fondů větší možnosti investování. Mohou tak v nich být vyšší výnosy, ale za cenu vyššího rizika ztráty úspor.
"Jeho stávajícím účastníkům bude umožněno buď setrvání v tzv. transformovaném fondu, anebo dobrovolný přechod do nového doplňkového penzijního spoření, dle jejich rozhodnutí. Návrh zákona tedy účastníkům stávajícího systému penzijního připojištění neukládá povinnost přejít do nového systému doplňkového penzijního spoření," uvádí materiál.
Maximální výše státního příspěvku na penzijní připojištění se má zvýšit až na 2760 korun ročně. V současnosti je to 1800 korun za rok. Zvýšit se má ovšem i hranice pro jeho poskytování. Nárok na státní příspěvek budou mít nově pouze lidé, kteří si budou měsíčně ukládat minimálně 300 korun. V současnosti jej dostávají i ti, kteří si ukládají stokorunu měsíčně.
Lidé, kteří si budou spořit minimálně 300 korun, by podle návrhu nově dostávali od státu měsíčně 90 korun. Nad 300korunové úspory by za měsíc obdrželi 90 korun a 20 procent ze spořené částky. Pokud si člověk bude měsíčně spořit 1000 a více korun, bude od státu měsíčně dostávat 230 Kč.
Majetek současných penzijních fondů bude podle návrhu oddělen a prostředky účastníků budou převedeny do transformovaného fondu spravovaného penzijní společností, která bude po získání potřebných povolení nástupcem penzijního fondu.
Stejně jako dosud bude i v doplňkovém penzijním spoření možné přerušit placení příspěvků nebo uzavřít další smlouvu o penzijním spoření u jiné penzijní společnosti. Rovněž bude možné odložit placení příspěvků jako je tomu u penzijního připojištění. Zachované rovněž zůstanou příspěvky od zaměstnavatele.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz