» Aktuality

PLÁN VLÁDY POČÍTÁ S KONTROLOU SLUCHU NOVOROZENCŮ I ZMĚNOU DÁVEK

Praha 30. března (ČTK) - Ministerstvo zdravotnictví dostalo za úkol vytvořit systém plošného screeningu sluchu u novorozenců. Plošné zjišťování, zda nemají poruchu sluchového ústrojí, pomůže zajistit rozvoj prevence a následné zdravotní péče. Vyplývá to z Národního plánu integrace osob se zdravotním postižením, který v pondělí schválila vláda.


Měla by se také posílit práva osob s těžkým zdravotním postižením, třeba lidí s mentálním postižením či duševní poruchou. Plán počítá s odklonem od koncepce tzv. "náhradního rozhodování", kdy za zdravotně postiženého rozhoduje opatrovník, ke koncepci "podpůrného" či "asistovaného rozhodování". Jeho východiskem je skutečnost, že každá osoba je schopna se rozhodovat sama, bude však potřebovat větší či menší míru podpory.
Koncepce už byla zapracována do návrhu nového občanského zákoníku. "Vzhledem k tomu, že projednávání návrhu tohoto zákona bylo prozatím pozastaveno, je vhodné a účelné tuto úpravu převzít do stávajícího občanského zákoníku s drobnými jazykovými úpravami tak, aby byla se stávající úpravou co možná nejvíce konzistentní," říkají autoři Národního plánu.
Pokud jde o vzdělávání zdravotně postižených, počítá plán s podporou inkluzivního vzdělávání. To je uspořádání běžné školy způsobem, který nabízí vyučování všem dětem bez ohledu na jejich individuální rozdíly. Například by se měl posílit počet asistentů pedagoga ve třídách s postiženými žáky a jejich činnost rozšířit o pomoc zdravotně postiženým při sebeobsluze a pohybu. Také se počítá s posunutím věkové hranice pro poskytování dotace na letní tábory a sportovní či zábavní aktivity pro těžce zdravotně postižené děti a mládež až do věku 26 let.
Vysoké školy by měly v souvislosti se vzděláváním zdravotně postižených obdržet od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy metodiku, která by stanovila pro tyto lidi minimální standardy přístupnosti k vysokoškolskému studiu.
V pracovní oblasti by podle národního plánu měly být při veřejných zakázkách malého rozsahu zvýhodněny podniky, které zdravotně postižené zaměstnávají. Plán totiž doporučuje vypracovat a předložit metodické postupy a doporučení k využití veřejných zakázek malého rozsahu na podporu sociálních podniků, zaměstnavatelů osob se zdravotním postižením a jejich chráněných dílen. Se změnami se počítá i v oblasti sociálních dávek. Cílem úkolu, který dostalo ministerstvo práce a sociálních věcí, je věcně revidovat spektrum dávek, jejich smysl i okruh osob, kterým má být dávková pomoc poskytována.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz