» Aktuality

MINISTERSTVO VYHLÁSILO TENDR NA SOCIÁLNÍ KARTY K VYPLÁCENÍ DÁVEK

Praha 30. června (ČTK) - Ministerstvo práce vyhlásilo dnes tendr na takzvané sociální karty, na které by se měly od příštího roku vyplácet dávky, podpory a příspěvky. Zadání počítá s tím, že by měla vzniknout síť aspoň 1000 bankomatů, z nichž by se peníze od státu vybíraly.


Platit kartou by se pak mělo dát i v obchodech, v každém kraji by jich mělo být aspoň 300. Vyplývá to z podmínek obchodní soutěže. Zájemci se mohou hlásit do 19. srpna. Loni stát na sociální dávky vydal 431,1 miliardy korun.
Se zavedením plastikové karty, která by měla nahradit i průkazky pro zdravotně postižené, počítá navrhovaná sociální reforma ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09). Nápad vyvolal vlnu kritiky a nevole. Handicapovaní protestovali. Obávali se toho, že by mohli přijít o některé výhody, které se na nynější průkazy vážou. Byli také proti tomu, aby byla karta platební.
V příštím roce by se mohlo vydat 800.000 karet. Lidé by je měli dostat zadarmo. Jeden výběr z bankomatu ke každé sociální dávce, podpoře či příspěvku by měli mít bez poplatku. Platit by měli za "nadstandardní služby". Něco by je stály třeba další výběry z bankomatů či vydání nové karty. Obchodníci by pak mohli odvádět nějakou částku za pronájem terminálu a určité procento ze sumy, kterou by člověk kartou platil. Poplatky mají firmy navrhnout.
Stát by za provozování systému dávek a karet neměl vybrané bance či firmě nic z rozpočtu platit. Mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová dnes uvedla, že cílem opatření je zefektivnění, zjednodušení a zpřehlednění systému dávek. Předpokládá se, že by se měla na nákladech kolem vyplácení a spravování dávek tak ušetřit asi miliarda, dodala mluvčí.
Šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása dnes ČTK řekl, že lidé s handicapem by si podle navrhovaného zákona sociální reformy měli mít možnost zvolit, jestli chtějí příspěvky od státu dostávat hotově, na účet či na sociální kartu. Ta by tak byla povinná zřejmě pro příjemce dávek v hmotné nouzi. "Neříkáme, že se zavedením karty souhlasíme, ale pokud bude navrhovaný zákon platit, tak to respektujeme," uvedl Krása.
Sociální reforma je v parlamentu. Rozhodovat by o ní poslanci mohli nejspíš v srpnu. Poté by ji dostali senátoři. "Výběrové řízení se tak koná na něco, co ještě právně neexistuje," podotkl Krása.
Do soutěže se mohou hlásit firmy, které spravovaly v každém z předchozích tří let aspoň deset miliard korun a za poslední tři účetní období měly bilanční sumu aspoň 200 miliard.
Návrhy mohou uchazeči posílat do 12:00 do 19. srpna. Do sedmi dnů poté se pak otevřou obálky a do 20 dnů ministerstvo oznámí vítěze. S ním pak do konce září uzavře smlouvu. Kromě karet a systému vyplácení dávek by vítěz měl zajistit i provoz telefonického informačního centra, které by mělo fungovat od ledna. Výherce bude také udržovat bankomaty a terminály v obchodech.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz