» Aktuality

VNITRO SE OHRADILO PROTI KRITICE ZE STRANY SDRUŽENÍ ROMEA

Praha 12. července (ČTK) - Ministerstvo vnitra odmítlo kritiku ze strany občanského sdružení Romea, které v pondělí oznámilo, že s odborem bezpečnostní politiky úřadu přerušilo spolupráci kvůli jeho přístupu k boji proti extremismu. Dle sdružení se změnil k horšímu, což dokládá postup policie na posledních akcích Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) či zrušení pracovní skupiny Task Force C.


Ministerstvo s tím nesouhlasí, boj proti extremismu pro něj i pro policii prý zůstává prioritou. Vyplývá to z vyjádření, které dnes úřad zaslal ČTK. Podle sdružení Romea se odbor bezpečnostní politiky a policie v krátké době posunuly od boje proti extremismu "k počínání, které jde na úkor menšin" a upřednostňují "údajná práva pravicových extremistů". "Ministerstvo vnitra a Policie ČR si jednoznačně uvědomují hrozbu, kterou pravicoví extremisté představují, a budou nadále intenzivně pokračovat v aktivitách, které v roce 2010 scénu utlumily," uvedl úřad ve svém prohlášení. Informace, které sdružení Romea napsalo v dopisu šéfovi odboru ministerstva Martinu Linhartovi, jsou prý nepravdivé.
O změně přístupu vnitra k boji proti extremismu podle sdružení vypovídá postup policie při posledních akcích DSSS a její mládežnické organizace Dělnická mládež podporovaných neonacisty. Podle Romea policie v Novém Bydžově na Královéhradecku "pouze přihlížela rasistickým projevům" a ty, kteří porušili zákon, nezadržela. "Na následném jednání Task Force C tvrdili zástupci vašeho odboru, že policie jednala správně a neměla žádný důvod k zásahu proti akci DSSS," uvedla Romea.
V Krupce na Teplicku policisté podle sdružení "rozehnali náboženské shromáždění" proti ohlášenému pochodu DSSS na základě metodického pokynu odboru bezpečnostní politiky. Tím prý byly porušeny demokratické zvyklosti a ústava. "Účastníci neonacistického pochodu v Novém Bydžově a v Krupce při procházení místy obydlených Romy skandovali rasistická hesla. Policisté tomuto zastrašování a urážení Romů opět pouze přihlíželi," uvedla Romea.
Ministerstvo k tomu sdělilo, že policie musí svou službu vykonávat nestranně a v obecném zájmu. "Důsledně je proto dbáno na nestranný a objektivní přístup, a proto nelze v žádném případě tolerovat protiprávní jednání, ať už k němu dochází ze strany pravicových extremistů, nebo ze strany jejich odpůrců," uvedlo vnitro.
Úřad zdůraznil, že se při akcích podařilo zabránit eskalaci násilí a zamezit "masovému narušování veřejného pořádku" nebo střetu účastníků pochodů s jejich odpůrci. Odbor podle vnitra nikdy nevydal výkladové stanovisko, ve kterém by uvedl, že "ohlášená akce má přednost před náboženským shromážděním".
Na boj proti krajně pravicovému extremismu se zaměřovala expertní pracovní skupina Task Force C, která vznikla za minulého kabinetu. Byli v ní pracovníci ministerstva vnitra, policisté, zástupci neziskových organizací, akademici, zástupci židovské komunity, ministerstva školství nebo úřadu vlády. Linhart podle představitelů Romea skupinu zrušil. Její jednání chtěl nahradit semináři. Navrhoval také dvoustrannou schůzku. Té se sdružení nechce zúčastnit.
"Vzhledem k tomu, že se odbor - i policie - během krátké doby posunul od boje proti extremismu k počínání, které jde na úkor menšin, rozhodli jsme se - dlouho před vaším rozhodnutím o zrušení Task Force - spolupráci s vámi přerušit do doby, než bude sjednána náprava," uvedla Romea. Podle sdružení byla spolupráce s ministerskými úředníky a policisty do konce loňska přínosná, letos se jejich přístup změnil k horšímu. Představitelům Romea se také nelíbí to, že odbor s členy Task Force C nekonzultoval podobu zprávy o situaci v oblasti extremismu za loňský rok.
Podle vnitra se poslední jednání skupiny odehrálo koncem března. "Zde měla být diskutována i právě dokončovaná Zpráva o problematice extremismu za rok 2010. Nicméně někteří členové Task Force C důrazně žádali, aby se jednání věnovalo kritické reflexi akce v Novém Bydžově. Této žádosti bylo vyhověno," uvedlo ministerstvo.
Jednání skupiny podle úřadu postupně přestala plnit svůj účel, někteří experti prý na setkání přestali chodit. Odbor prý proto zvážil změnu formátu na "monotematické odborné semináře s vystoupeními panelistů". Linhart pak podle vnitra nabídl každému členu Task Force C schůzku, kde by spolu probrali další možnou spolupráci, ale Romea to odmítla.
Ministerstvo s policií prý vědí, že bez spolupráce s nevládními organizacemi nebude boj proti extremismu efektivní, a odbor bezpečnostní politiky nabízí spolupráci "všem seriózním, zodpovědným a konstruktivním partnerům". Romea sdělila, že chce jednat s ministrem vnitra Janem Kubicem. "Pokud nebude na základě této schůzky zjednána ve vašem odboru a v policii náprava, Romea o.s. jakoukoli spolupráci s vámi zcela ukončí," napsalo sdružení.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz