» Aktuality

VÝBOR PRO PRÁVA DĚTÍ NEDOPORUČIL SCHVÁLIT NOVELU O STŘÍDAVÉ PÉČI

Praha 14. července (ČTK) - Vládní výbor pro práva dítěte nedoporučil dnes schválení novely zákona o rodině, podle níž by soudy měly častěji svěřovat po rozvodu děti do střídavé péče. Navrhovaný zákon podle něj upřednostňuje tento druh výchovy před jinými i práva rodičů před právy jejich potomků a omezuje i rozhodování soudců. Vyplývá to z usnesení, které členové výboru přijali. ČTK má text k dispozici.


"Výbor jednoznačně doporučuje neschválit návrh novely zákona o rodině týkající se střídavé výchovy," uvedl výbor v usnesení.
S novou úpravou střídavé péče přišel poslanec Pavel Staněk (ODS). Soud by měl povinnost volit střídavou výchovu vždy, pokud by oba rodiče o potomka stáli, byli by způsobilí ho vychovávat a střídavá péče by byla v zájmu dítěte. Podle Staňka soudy dávají dítě po rozpadu manželství obvykle matce, mělo by ale dál být s oběma rodiči.
"Úprava staví práva rodičů nad nejlepší zájem dítěte, který není v tomto případě tím nejvyšším hlediskem. Dítě je stále spíš objekt než subjekt, který má právo do toho mluvit," řekla ČTK vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, která proti navrhované úpravě střídavé péče vystupuje už delší dobu.
Sněmovna normu schválila, nyní by ji měl projednat Senát. I jeho ústavně-právní výbor ale dnes doporučil, aby senátoři toto ustanovení z novely vypustili a vrátili ho poslancům.
Podle členů vládního výboru by novela "nevhodně zasáhla" do rozhodování soudů, když jim dává povinnost svěřovat dítě do péče oběma rodičům. Střídavou péči mohou nařídit přitom už dnes, když je pro dítě vhodná. Výbor považuje nynější úpravu za vyhovující. Uvedl, že navrhované znění upřednostňuje střídavou výchovu před jiným uspořádáním poměrů a práva rodičů před právy jejich potomků.
"Dítě má právo na styk s oběma rodiči, není to však jeho povinnost," uvedl v usnesení výbor. Novela je podle něj i v rozporu s Úmluvou o právech dítěte.
Podle výboru může být střídavá péče vhodná, pro rodiče a dítě je ale náročnější. "Pokud některá ze stran není tyto nároky schopna plnit, může mít střídavá výchova velmi negativní a dlouhodobé následky," uvedl výbor.
Výbor pro práva dítěte radí vládě, jak by mohla situaci dětí v Česku zlepšit. Dnes jednal téměř po roční pauze. Naposledy pracoval loni v srpnu. Na příštím zasedání by si mohl zvolit nové vedení a stanovit svůj další postup.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz