» Aktuality

STRATEGII BOJE S GHETTY BY MOHLA VLÁDA SCHVALOVAT PO PRÁZDNINÁCH

Praha 18. července (ČTK) - Strategii boje proti sociálnímu vyloučení, která měla být podle původních plánů hotová už předloni, by mohla vláda schvalovat po prázdninách. Dokument, který chystá agentura pro začleňování Romů, obsahuje víc než stovku opatření. ČTK to dnes řekl šéf agentury Martin Šimáček. Navrhované kroky mají bránit vzniku ghett v Česku, v existujících chudinských čtvrtích pak mají přispět ke zlepšení zaměstnávání, bydlení, vzdělávání či bezpečnosti.


Podle pět let staré analýzy existuje v ČR přes 300 chudinských domů a čtvrtí. V těchto takzvaných ghettech žijí převážně Romové. Mohlo by to být až 80.000 lidí. Většina dospělých tu nemá práci. Rodiny bývají závislé na sociálních dávkách. Děti končívají ve "zvláštních školách". Šimáček už dřív uvedl, že podle poznatků z terénu takových míst přibylo a nyní jich může být kolem 400.
"Strategie se nezaměřuje jen na jednu skupinu - tedy na Romy, ale měla by mít užitek pro každého občana, který se dostane do nepříznivé situace. Není to pozitivní diskriminace, ale systémové řešení," řekl ČTK Šimáček.
Strategii boje proti ghettům měla být hotová už na konci roku 2009. Vláda Mirka Topolánka to uložila někdejšímu ministrovi pro lidská práva Michaelu Kocábovi, krátce nato ale padla. Kocáb zůstal i v úřednické vládě Jana Fischera. Ministerskou funkci sice opustil, stal se ale vládním zmocněncem pro lidská práva. Loni v červnu mu kabinet schválil východiska strategie. Tu měl předložit znovu do konce roku. Po volbách Kocába z funkce odvolal nový premiér Petr Nečas. Přípravu převzala agentura pro začleňování Romů. "Žádali jsme odklad. Byla to krátká doba. Na opatřeních pracovala stovka expertů," uvedl Šimáček.
Návrhy opatření chystalo šest pracovních skupin. Věnovaly se podle šéfa agentury vzdělávání, zaměstnávání a sociálním dávkám, bydlení, bezpečnosti, rodinné politice a sociálním službám, regionálnímu rozvoji a veřejné správě. Výsledný dokument obsahuje opatření, termíny jejich plnění i to, kdo je za realizaci odpovědný.
Konkrétní návrhy Šimáček zatím nepřiblížil. Uvedl, že materiál obsahuje i nové prvky, které autoři přenášejí do českého prostředí ze zahraničí. Agentura nyní zpracovává připomínky jednotlivých institucí a úřadů. Podle jejího šéfa by některá opatření mohla z dokumentu ještě vypadnout. Odhadl, že by se materiál mohl změnit "cirka z deseti procent".
O přípravě strategie před časem na svém blogu psal známý romský aktivista Karel Holomek, který byl členem koordinační skupiny. Uvedl, že od některých návrhů se upouštělo kvůli financím a zřejmě i kvůli tomu, že "nezapadají zcela do předpokládaných záměrů vlády". "Dokonce hrozí nebezpečí, že by strategie mohla být vládou odmítnuta, kdyby tam takových sporných věcí bylo více, nebo kdyby na ně prostě nebyly peníze," napsal Holomek.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz